Tweede leven voor oude steenfabriek

De steenfabrieken van nu zijn hypermodern. Er is veel geautomatiseerd voor een constante kwaliteit. Laten we eens kijken hoe dat vroeger ging bij de historische steenfabriek De Panoven in Zevenaar (NL).

Familiebedrijf met visie op de toekomst

 
De Panoven is net als Vandersanden Group een familiebedrijf. De familie Kruitwagen heeft ruim driehonderd jaar ervaring in stenen maken. In 1983 doofde de familie het vuur van De Panoven en sloeg ze een nieuwe weg in. De fabriek is omgetoverd tot een echt buitendomein met museum waarin de beleving rond baksteen centraal staat. Het kostte bloed, zweet, tranen en vooral heel veel geld, maar het is de moeite waard. De familie heeft zonder subsidie voor het behoud en de restauratie van de historische schoorsteen en steenovens gezorgd. Het historisch erfgoed is bewaard gebleven.

Unieke overlever

 

De Panoven is in veel opzichten uniek. Een baksteenmuseum kom je niet elke dag tegen. Het is de laatste fabriek met dit type ronde oven in heel Europa. In deze ronde oven bleven de stenen op hun plaats staan, maar ging het vuur letterlijk rond. De stoker stond op het dak van de oven en vulde vanaf boven de kooltjes aan. De fabriek is gebouwd en gebruikt voor de productie van dakpannen. Daarom heet deze fabriek ook “De Panoven”, maar ze maken al meer dan 100 jaar bakstenen.

 

Het prachtige buitendomein maakt de beleving compleet. Je kan er rondleidingen volgen, overnachten, streekproducten kopen en zelf je eigen baksteen maken.

 

Het verleden en de toekomst van bakstenen samen op één plaats. Dat vind je alleen in de omgeving van Spijk en Zevenaar. Een bezoek is absoluut de moeite waard! Meer info vind je op www.panoven.nl.

About the author
Ingrid van Helvert | Marketeer voor de gevelstenen in Nederland en Duitsland. Zoekt altijd naar het interessante verhaal achter de baksteen. Zij wil de kracht van de pen in elk medium uitproberen. Taalvervuiling is, zeg maar, echt niet haar ding, liever geen affreus taalgebruik svp. Houdt ook erg van lekker eten. En met tennis heeft ze ook iets.