Gevel van gemeenschapscentrum showt dynamiek en creativiteit

Gemeenschapscentrum “De Wiek” in Zele opende eind vorig jaar haar deuren. Als je het nieuwe gebouw passeert, ben je verrast door de opvallende, creatieve gevel. Ontwerper ABSCIS architecten speelde met een combinatie van 2 metselverbanden en uitstekende koppen. Het resultaat is een mooie bakstenen gevel met reliëf en diepte.

Het concept voor de gevel volgt uit het algemene gebouwconcept, opgevat zoals het doos-in-doos principe. Architect Michel Zaan van ABSCIS architecten uit Gent legt uit: “Het eigenlijke zaalvolume is in het hele gebouw zichtbaar aanwezig omwille van de vorm, het volume en de rode kleur. Rond dat volume staat een tweede, eerder neutrale schil. Deze hebben we zo transparant mogelijk gemaakt omwille van het publieke karakter van het gebouw. Daarnaast heeft het toch de nodige gesloten oppervlakte in functie van de vraag naar wandoppervlakte voor tentoonstellingen.”
Reliëf in de gevel
De architect opteerde voor metselwerk: “Metselwerk sluit het beste aan bij de gebouwen in de omgeving. Door de schaal van het gebouw zijn de geveloppervlaktes heel groot. Een speciaal metselverband met uitstekende koppen zorgt voor een mooi effect. Er ontstaat een schaduwspel in het gevelreliëf dat het oppervlak van de belangrijkste gevel zachter maakt,“ vertelt Michel Zaan. Op de zuid- en de westgevel is datzelfde metselverband toegepast. Wel zonder koppen, waardoor een gevel met claustraverband ontstaat. De zuidgevel fungeert als zonnewering en als privacy scherm voor de achtergelegen ramen. Aan de westgevel dienen de openingen in het metselverband als ventilatie voor de achterliggende technieken. Om het metselverband zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, koos de architect voor Quartis, een baksteen met een egale lichtgrijze kleur.
Spelen met metselverbanden
Het doordacht gekozen metselverband geeft karakter aan het project. De architect combineerde het blokverband en het claustraverband. Zo creëerde hij een totaal nieuw metselverband.
Blokverband is een combinatie van het halfsteens en het stapelverband. De metselaar plaatst twee lagen in stapelverband, de volgende twee lagen verspringen een halve baksteenlengte. In dit project combineert de architect dat met uitstekende koppen. Met het claustraverband in de zuid- en westgevel laat hij de uitstekende koppen weg. Dat geeft een doorkijkeffect. Een elegante oplossing die voldoende licht binnenlaat, maar toch de nodige privacy garandeert. Aan de westgevel zorgen de openingen voor voldoende ventilatie.
Projectgegevens:
Architect: ABSCIS architecten, Gent
Aannemer: Dero Construct, Zele
Gevelsteen: Quartis
Verbanden: combinatie van blokverband met claustraverband
Formaten gevelstenen: 2 lagen in moduleformaat 50, gekantelde koppen (kop = korte zijde gevelsteen) in dikformaat