Eigentijdse zorgflats in Stabroek

De opdracht voor LLOX Architecten was duidelijk: ontwerp een gebouw voor 41 assistentiewoningen (serviceflats) met een hoge afwerkingsgraad en genoeg verschillend van elkaar. De uitdaging was om het karakter van het vroegere godshuis in Stabroek mee te nemen in het nieuwe project. Dat is hen gelukt.

Aalmoezenier Cuypers

Stabroek is een gemeente in de Antwerpse polders. Het Godshuis Aalmoezenier Cuypers was er één van de meest kenmerkende gebouwen. Ook al omwille van de ligging op Laageind, de toegangsweg tot Stabroek. Dat karakter behouden was de uitdaging voor de architect.

Volumespel

De nieuwbouw bestaat uit twee balkvormige baksteenvolumes, omarmd door een volume in blauwe hardsteen. Aan de ene kant verwijzen deze twee balkvolumes naar de vleugels van het vroegere godshuis, aan de andere kant naar de containers in de nabijgelegen haven.
 
Een belangrijke troef is de dynamiek die tot stand komt door de vele overkragingen en de grote binnenpatio. Architect Geert Bekaert (LLOX Architecten) verduidelijkt: “De vele glaspartijen en het bewust vermijden van kolommen geven een lichte en luchtige indruk. Zo konden we ook een klassiek probleem bij seniorenresidenties vermijden: eentonige, rechte gangen.”

Dominant

De nieuwbouw neemt grotendeels het zicht van het bestaande woon- en zorgcentrum weg. Het gebouw is ook groter en daardoor dominant. Maar het herneemt wel de kenmerkende bouwmaterialen: baksteen en breuksteen. De moderne accenten zitten in de vormgeving, de ritmiek van de ramen en de gevels, en de technische infrastructuur.

Duurzame materialen

Ook op duurzaam vlak voldoet het project aan de huidige eisen. Het gebouw heeft hoogwaardige aluminium ramen en genoeg isolatiedikte, vooral op het dak. “De groendaken zorgen voor een bufferend effect tijdens zware regenval en geven extra bescherming aan de dakdichting”, legt architect Geert Bekaert uit.
 
De gevelstenen zijn niet gemetseld, maar verlijmd. Dat geeft de gevelvlakken een egaal uitzicht. Als alternatief voor de breuksteen uit beton, koos de architect voor gekloofde blauwe hardsteen, een materiaal met een klasse-uitstraling.

Den Agger

De officiële opening van Den Agger was op 11 september 2015. “Maar in 2014 verhuisden de eerste bewoners al naar deze assistentiewoningen”, zegt algemeen directeur Jos Grootaers. “Het complex biedt ook onderdak aan de opvang van baby’s en peuters tot drie jaar. Deze nieuwbouw is een uitbouw van het woon- en zorgcentrum Aalmoezenier Cuypers. Die invulling en samenwerking maakt van het gebouw een geheel dat met twee voeten in de samenleving staat”, vindt algemeen directeur Jos Grootaers.

Projectgegevens

Project: Den Agger (assistentiewoningen) en De Cruypers (kinderopvang)
Opdrachtgever: Aalmoezenier Cuypers vzw, Stabroek
Architect: Geert Bekaert, LLOX Architecten, Wilrijk
Aannemer: Wienen Bouwbedrijf, Zutendaal
Gevelsteen: Boston, verlijmd in wildverband
Oppervlakte: 6124 m²
About the author
Heleen Grootaers | Interne communicator en Email Marketing specialiste. Ze ziet onmiddellijk dt-fouten, houdt het kort en krachtig en googelt heeeel graag. Wil je haar aandacht? Zeg gewoon New York en ze is all ears.