5 gevelsteentexturen uitgelegd: welke kies jij?

Wist je dat er verschillende soorten gevelstenen bestaan? En dan heb ik het niet over de kleuren. Je kan ook kiezen tussen verschillende structuren of texturen. “Nog een knoop om door te hakken”, hoor ik je denken. En toch is het belangrijk om bij de start van je bouw of verbouwproject ook hierin een goede keuze te maken. Want de gevelsteen bepaalt de uitstraling van je woning.

Elke textuur geeft een heel eigen uitzicht en karakter aan een gevel. Ze volgen uit de gekozen fabricatietechniek. Ik stel ze aan je voor.
 

1/ Handvorm

Wat? Het bekendste en meest toegepaste gevelsteentype. Vandaag gaat het om een machinaal proces dat het traditionele manuele baksteenvormen nabootst.
Hoe werkt het? De bol klei wordt in een zandtapijt gerold en daarna in een vormbak geworpen. Deze handeling zorgt voor plooien, die na het bakproces leiden tot nerven in het steenoppervlak.
Effect: deze textuur geeft meer diepgang en cachet aan de kleur van de gevelsteen. Door de lichtwerking vormen de nerven fijne schaduwlijnen.

2/ Vormbak

Wat? Op zich is het productieproces vrij gelijkaardig als bij handvorm.
Hoe werkt het? De onbezande bol klei wordt in een bezande vorm geperst. Hierdoor ontstaan geen plooien op het oppervlak.
Effect: een vlak steenoppervlak met een gelijkmatige bezanding. De steen is strak en regelmatig gevormd.

3/ Wasserstrich

Wat? Een speciale vormtechniek waarvan de naam verwijst naar het gebruik van (verneveld) water.
Hoe werkt het? De bol klei wordt niet in zand gerold maar onbezand in een vorm geworpen. Deze vorm is op voorhand goed natgemaakt. Dat maakt het mogelijk om de vormeling uit de vorm te krijgen.
Effect: kleine ophopingen van lucht tussen de kleibol en de wand van de vormbak zorgen voor een beetje structuur op het oppervlak. De steen is relatief glad en vertoont minder nerven.

4/ Strengpers

Wat? In tegenstelling tot de handvorm- en vormbaksteen is de strengperssteen niet in een vorm geworpen of geperst. De klei komt uit een strengpersmachine.
Hoe werkt het? De klei wordt in een lange streng geperst en daarna in baksteenvorm gesneden.
Effect: een strak en glad uiterlijk, de snijvlakken zijn wat ruw.

5/ Nostalgie

Wat? Een gepatenteerd vormprocédé van Vandersanden Group.
Hoe werkt het? Het is een nabewerking bij de handvormtechniek. Na het droogproces krijgen de ongebakken gevelstenen extra pigmenten op het zichtbare oppervlak en worden ze verouderd door ze te trommelen. Groot voordeel is dat deze techniek vóór het bakken plaatsvindt, waardoor dezelfde kwaliteitsgaranties (CE, Benor, …) gelden als bij de gewone handvorm.
Effect: omdat de plasticiteit van een ongebakken product hoger is dan die van de gebakken versie, oogt de ‘veroudering’ natuurlijk en lijkt de gevelsteen nog meer op een echte herbruiksteen.
 
Lees meer hierover in een vorig blogbericht: moderne know how voor verouderde gevelstenen.

Nog een warme oproep aan iedereen

Normaal gezien ben ik zelf niet zo voor oproepen om de meeste stemmen of likes te halen. Maar New York doet het ‘m deze keer.
 
Het Shakespeare Theater (Polen) is finalist voor de meest gewilde awards van de Architizer A+ Awards: de jury award en de publieks award (popular choice award)! Voor deze laatste award is de publieke voting open sinds 15 maart. Stemmen gaat tot en met 1 april via deze link: http://awards.architizer.com/public/voting/?cid=27.
Klik op ons project en stem! Deel deze pagina ook met je familie, vrienden en volgers op Facebook, LinkedIn en Twitter en nodig hen uit om te stemmen.
 
En wie weet mag ik binnenkort als afgevaardigde van onze firma over de rode loper in New York wandelen om deze prijs in ontvangst te nemen!
Dromen mag hè.
 
Wat zijn de Architizer A+ Awards?
In het kort: Architizer A+ Awards is het grootste awards-programma gericht op het promoten en vieren van de beste architectuur en de beste bouwproducten van het afgelopen jaar. Lees meer op de website: http://awards.architizer.com/about/awards/.
About the author
Heleen Grootaers | Interne communicator en Email Marketing specialiste. Ze ziet onmiddellijk dt-fouten, houdt het kort en krachtig en googelt heeeel graag. Wil je haar aandacht? Zeg gewoon New York en ze is all ears.