×

Laat je inspireren door onze realisaties en toekomstbouwers. Ontdek het nieuwe Vandersanden.

Overzicht

Vandersanden Group houdt kwartsstof onder controle tijdens baksteenproductie

12/09/2014

Tijdens het productieproces van bakstenen komt er kwartsstof vrij. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de werknemers en het milieu. Om aan de strengste normen te blijven voldoen, heeft Vandersanden Group een nieuwe ontstoffingsinstallatie geïnstalleerd in de fabriek in Spouwen. Een hele nieuwe uitbreiding op de bestaande installatie.

De productiecapaciteit in Spouwen is sterk gestegen tot 100 miljoen stenen per jaar. Door de stijging van de productiecapaciteit besteed men in Spouwen ook meer en meer aandacht aan werken met milieubewuste technieken. Zo installeerde men al een Warmte-Kracht-Koppelingcentrale. Hierdoor wekt men eigen elektriciteit op. De rookgasfilters op alle fabrieksschouwen zuiveren de fabrieksgassen. In 2013 besliste men om een nieuwe ontstoffingsinstallatie te plaatsen van het type Keller Lufttechnik Benelux.

Voordat de gevelstenen gebakken worden, zet men de stenen mechanisch over van de draagplaten op de ovenwagens. De lege draagplaten die nog vol zand en leem liggen worden gedraaid en dan gestapeld. Dit proces veroorzaakt het meeste opwaaiende kwartsstof. 1 plaat kan een stofwolk tot stand brengen en wetende dat er 110 miljoen stenen per jaar gemaakt worden… Een uitstekende afzuiging is dus zeer belangrijk. Voor een schone en gezonde werkomgeving.

De nieuwe ontstoffingsinstallatie werkt met een watergordijn in de filter en via een zelf-aanzuigende venturi. De voordelen zijn minder onderhoudskosten en minder slijtage door zand. De emissiewaarden liggen ook stukken lager.

Lees meer over het Eco-beleid van Vandersanden