Bakstenen zijn duurzaam en ecologisch verantwoord
Baksteen, een duurzaam product
Baksteen is een natuurlijk, kwalitatief, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk product, dat duurzaam is in alle fasen van zijn levenscyclus. In de constructiefase van grondstofgebruik, productieproces tot verpakking. Tijdens de gebruiksfase door comfort, onderhoud, flexibiliteit en veiligheid. Bij afbraak door recyclage en hergebruik van bakstenen.
Thermisch comfort
De poreuze structuur van bakstenen biedt een groot voordeel, nl. de thermische inertie. Zij kunnen in de winter tijdens zonnige dagen de warmte van de zonnestralen opslaan en die energie weer uitstralen wanneer dat nodig is. Tijdens de zomer zullen ze de warmte bufferen en zo oververhitting van het gebouw vermijden.
Onderhoudsvrij
Bakstenen vragen geen onderhoud. Gevelmetselwerk krijgt na verloop van tijd een zekere uitstraling. Het geeft een woning charme. Doordat er geen onderhoud nodig is, is ook de impact van het gebouw op de omgeving veel kleiner.
Mechanische weerstand
Bakstenen zijn zeer stabiel. Bij temperatuurwisselingen zetten ze niet uit of krimpen ze niet. Door deze mechanische weerstand is baksteen ook geschikt voor gebouwen van tien of meer bouwlagen.
Brandweerstand
Baksteen is een onbrandbaar en niet ontvlambaar materiaal. Het reduceert de kans op brandschade. Bij brand komen er geen toxische gassen vrij. Vaak kan een bakstenen gevel na een brand zijn dragende functie blijven vervullen in een vernieuwd gebouw.
Aanpasbaar en flexibel
Gebouwen van baksteen zijn zeer flexibel. Tijdens het bouwproces en de hele levensduur kan de indeling van het gebouw aangepast worden.
Recyclage en hergebruik
De beslissing tot afbraak van een gebouw komt meestal niet door de staat van de bakstenen gevel. Ook niet als het een honderdtal jaar oud is.
Vaak voldoet de oude constructie niet meer aan de huidige eisen en kiest men voor heropbouw. Bakstenen kunnen na afbraak gerecupereerd en hergebruikt of gerecycled worden.
Hergebruik
Bakstenen zijn na verwijdering van mortelresten opnieuw bruikbaar voor restauratie of nieuwbouwwoningen –en projecten. Gerecupereerde bakstenen geven een gebouw een uitzonderlijk uitstraling en karakter.
Recyclage
Door de minerale structuur van bakstenen, kunnen bakstenen van afbraakwerven na recyclage gebruikt worden als:
- Vul- en stabilisatiemateriaal voor infrastructuurwerken.
- Aggregaten voor gestort en geprefabriceerd beton en mortel.
- Aggregaten voor bakstenen van calciumsilicaat.
- Rode “gemalen baksteen” als gravel op tennisbanen.
- Plantensubstraten .
Omdat bakstenen alleen uit natuurlijke grondstoffen bestaan hebben ze geen schadelijke neveneffecten bij contact met het grond- of oppervlaktewater.