Overzicht van premies voor buitenmuurisolatie • gevelisolatie | E-Board®

Hieronder vindt u een overzicht van de huidige premies voor het plaatsen van buitenmuurisolatie in
Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië.

Vlaanderen

 • Als u muurisolatie aanbrengt op de bestaande buitengevel van uw woning, krijgt u een maximale energiepremie van € 15/m². Een aannemer moet de na-isolatie aanbrengen aan de buitenzijde van de bestaande buitenmuren. Het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet minstens een warmteweerstand (Rd-waarde) halen van 3,0 m²K/W.
 • Vlaamse verbeteringspremie voor personen met een beperkt inkomen. Voor gevelisolatie kunt u onder meer een beroep doen op deze premie als de woning minstens 25 jaar oud is en u binnen de inkomensgrenzen valt. Klik hier voor de inkomensgrenzen. Deze isolatiepremies voor gevelisolatie worden uitgereikt aan zowel eigenaars als huurders, maar enkel aan verhuurders wanneer zij hun huurwoning 9 jaar aan een sociaal verhuurkantoor verhuren.
 • Vlaamse renovatiepremie voor renovaties met een maximaal bedrag van € 10.000, en waarbij de eigenaar binnen de vastgelegde inkomensgrenzen valt. Deze premie is niet cumuleerbaar met de Vlaamse verbeteringspremie. Klik hier voor alle voorwaarden.
 
 • Totaalrenovatiebonus:
1 voucher per woning of wooneenheid. Binnen een periode van 5 jaar na eerste geactiveerde eindfactuur, minstens 3 nieuwe investeringen uitvoeren uit volgende lijst (de investering die zorgde voor de activatie meegeteld).
 • dak- of zoldervloerisolatie >= 30 m²
 • spouw, buitenisolatie of binnenisolatie >= 30 m²,
 • vloerisolatie >= 30 m²,
 • nieuwe beglazing >= 5 m²,
 • zonneboiler,
 • warmtepomp,
 • ventilatiesysteem.

Supplement in woningen na 3 investeringen: € 1250, na 4: € 1750 in totaal, na 5 en opmaak EPC: € 2750 in totaal, na 6: € 3750 in totaal, na 7: € 4750 in totaal. Algemene voorwaarde: de volledige woning moet geïsoleerd zijn conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een premie vanaf 2017 voor dak, vloer, muur, beglazing om voor de betreffende maatregel mee te tellen. In appartementen: 50% van deze supplementen.

Energiepremie Stad Leuven

Wie in Leuven woont, en buitenmuren isoleert of energiebesparende maatregelen combineert, krijgt bovenop de premie van Fluvius (Eandis) een premie van de stad. De stad Leuven ondersteunt het plaatsen van buitengevelisolatie met een extra gemeentelijke premie van €15/m². Klik hier voor meer informatie. 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Gewest variëren de energiepremies voor buitengevelisolatie van € 40, € 45 of € 50/m², afhankelijk van het inkomen, met een max. van 50% van de totaalfactuur. Een aannemer moet de na-isolatie aanbrengen aan de buitenzijde van de bestaande buitenmuren (Rd isolatiemateriaal ≥  3,50 m²K/W). Voor woongebouwen die gelegen zijn in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10%.

Wallonië

Surf voor Wallonië naar https://energie.wallonie.be voor alle actuele informatie over mogelijke isolatiepremies en -voorwaarden.
De energiepremie (voor max. 100 m²) van de thermische isolatie van de muren van buitenaf (R≥3,5 m²K/W) = € 12/m².
Wat zijn de toeslagen?
Toeslag 1: afhankelijk van de inkomenscategorie
Toeslag 2: voor de voltooiing van verschillende werken - alleen energiebonussen
Detail van de berekening: basisbedrag + toeslag 1 + toeslag 2 = totale premie
Lees de laatste update van alle beschikbare premies op "Renovatie 2020"

Ervaringen met E-Board®