FAQ's over E-Board®

U vindt in onze FAQ’s de antwoorden op veelgestelde vragen over E-Board®. Maak gebruik van dit kenniscentrum!
Ja, het E-Board® gevelsysteem is voorzien van een ATG-certificaat. Een ATG-certificaat is een gunstige beoordeling van één bepaald bouwproduct van één fabrikant voor een welbepaalde toepassing. Ze moet het de gebruiker mogelijk maken de overeenkomstigheid van de op de bouwplaats afgeleverde producten met de bestaande goedkeuring te controleren.
 
Om een ATG-certificaat te behalen worden héél wat aspecten geëvalueerd, waaronder:
- waterdichtheid
- duurzaamheid van de verlijming
- impactbelasting
- windbelasting
- …
 
De voordelen van het ATG zijn in het kort:
> Uitvoerig en zeer streng getest
> Kwaliteiten van het product worden onderschreven door een onafhankelijk goedkeuringsinstituut (waterdicht, impactbestendig, duurzaam, …)
> Certificering ook voor de voegloze variant, als eerste op de markt
 
Het gevelsysteem E-Board® kan op nagenoeg elke bestaande ondergrond worden geplaatst door het unieke bevestigingssysteem dat kan worden toegespitst op elk materiaal.
Bijvoorbeeld:
> bestaand metselwerk
> beton
> cellenbeton/
> kalkzandsteen
> houtskeletbouw - steelframes
> pleisterwerk (mits gecontroleerd op hechting)
> kan opgenomen worden in prefab concepten
> Onderhoudsvrij
> Mechanische én verlijmde bevestiging van de isolatiepanelen
> Kwaliteit en duurzaamheid van traditioneel metselwerk
> Isolatie & gevelafwerking in één systeem
> Isolatie waterdicht en neemt geen water op
> Dampopen systeem – het gebouw kan ademen en heeft een gezond binnenklimaat
> Vormvaste en krimpvrije isolatieplaat
> Zowel gevoegd als voegloos toe te passen
> Ook mogelijkheden om creatieve reliëfs aan te brengen door toepassing van diverse isolatiediktes en strip-diktes.
> Ontelbare kleur- en combinatiemogelijkheden door het veelzijdige Vandersanden assortiment van gezaagde en duurzame ECO steenstrips
 
Het isolatiesysteem E-Board® is een compleet pakket en wordt compleet geleverd op de bouwplaats. Ontdek de onderdelen voor uw gevelrenovatie, of nieuwbouwproject.
1. Malgevormde isolatieplaten uit EPSHR met een lagenmaat-profilering, goed voor een correcte uitlijning van steenstrips. Deze profilering is geschikt voor vier baksteenformaten, met voegen van ongeveer 12 mm voor standaard metselwerk, met een lagenmaat van 62 mm voor WF/M50 en met een lagenmaat van 76 mm voor DF/M65. De achterzijde van de E-Board® plaat (ZERO®-zijde) is bruikbaar voor voegloos metselwerk in elk gewenst baksteenformaat.
2. Handvorm steenstrips en hoekstrippen geven nieuwe gevels de look & feel van een traditioneel gemetselde buitenmuur. Met de stripdikte van 20 tot circa 28 mm kunt u reliëf creëren, maar ook verdiept voegwerk realiseren.
3. Lijm op basis van cementmortel met lijmcomponenten garandeert een duurzame hechting tussen steenstrips, gevelisolatie en buitenmuur.
4. Mechanische bevestigingsmiddelen worden meegeleverd als slagpluggen of schroefpluggen, afhankelijk van de ondergrond waarop het systeem bevestigd wordt.
5. Licht-expanderend PUR-schuim verzekert de verlijming en waterdichting tussen de onderlinge naden van de isolatieplaten en de hoekverbindingen.
6. De zwel-/compriband zorgt voor een water- en winddichte afdichting tussen de isolatie en "vreemde" materialen, onder meer aluminium, hout en beton.
De E-Board® gevelpanelen zijn gepatenteerd vanwege onder andere de speciale combinatie van tand-en-groef en haaklas-verbindingen. Hiermee worden alle platen naadloos aan elkaar verbonden. De gevelplaten bestaan uit hoogwaardig EPSHR en worden geëxpandeerd in een speciale mal. Alleen malgevormde platen zijn vormvast, krimpvrij én waterdicht.
Alle metselverbanden zijn mogelijk op het E-Board® systeem: traditionele halfsteens-, ketting-, wild-, stapel-verbanden, enzovoort. De vrijheid in eigen ontwerpen is ongekend. Bijvoorbeeld met verticaal metselwerk, in een combinatie van verschillende steenformaten, met plafondbekledingen en overstekken, of door invoeging van ornamenten, hardsteen, sluitstenen en trasramen. 

De E-Board® plaat is aan één zijde uitgevoerd met een lagenmaat-profilering, aan de andere zijde is de plaat niet geprofileerd.
Deze E-Board® ZERO® variant is de andere zijde van de isolatieplaat (ook voorzien van speciale verdiepingen ter verbetering van de lijmhechting) en kan gebruikt worden voor voegloos metselwerk, voor het verticaal plaatsen van de steenstrips en andere variaties. Ook hier hebt u de keuze uit alle formaten van steenstrips.

Er zijn meer dan 100 kleuren beschikbaar in de meest uiteenlopende texturen voor gevelrenovatie en nieuwbouw: Vandersanden biedt kwaliteit en een ruim assortiment. Voor E-Board® is er keuze uit alle sorteringen van Vandersanden. De steenstrips zijn beschikbaar in een breed gamma aan formaten (L x B x H): Formaat M50: 190 x 20 x 50 mm Formaat WF: 210 x 20 x 50 mm* Formaat DF: 210 x 20 x 65 mm* Formaat LF40: 240 x 20 x 40 mm Formaat BDF: 240 x 20 x 50 mm Formaat HF: 228 x 20 x 40 mm Formaat XL40: 290 x 20 x 40 mm Formaat XL45: 290 x 20 x 45 mm (*) ECO-baksteenstrips zijn enkel in WF, DF en XL40 beschikbaar. Bovenstaande formaten zijn ook beschikbaar in hoekstrippen. Ook zoolstrippen (= gezaagd uit de onderzijde van de baksteen) zijn verkrijgbaar, evenals hoekzoolstrippen (= gezaagd van de onder- én zichtzijde van de baksteen). Raadpleeg de technische specificaties per steensortering hier.
Baksteenstrips kunnen ook in een reliëf aangebracht worden op E-Board® en alle mogelijke patronen zijn denkbaar. Wilt u een dikteverschil, combineer dan steenstrips van verschillende dikten? Het is ook mogelijk door de toepassing van verschillende isolatiediktes om diverse bijzondere patronen en reliëfs te creëren. Op beide zijden van de E-Board® platen zijn alle soorten steenverbanden mogelijk. Een standaard halfsteensverband, wildverband, kettingverband, stapelverband, enz. Voor een andere lagenmaat of andere verbanden met horizontale voegen is de achterzijde van de E-Board® (ZERO®) isolatieplaat geschikt. Plafonds en overkragingen Plafonds en overkragingen kunnen eenvoudig worden afgewerkt met E-Board®. Zo creëert men een lichte constructie met een bakstenen uiterlijk. Combineer traditioneel metselwerk met E-Board® voor een monolitisch geheel. Zware constructies en bekistingen worden overbodig om volle bakstenen in een plafond te verwerken. E-Board® kan rechtstreeks tegen het plafond worden gemonteerd.
E-Board® leent zich uitstekend voor deze bouwmethode, zowel op locatie als geprefabriceerd in een werkplaats. Het systeem heeft op deze elementen als ondergrond een vezelcement-gebonden plaat nodig (dikte 16 of 12 mm afhankelijk van de tussenafstand van de stijlen). Dit voor optimale lijm-hechting en duurzaamheid. Het E-Board® zelf is zowel waterafstotend als dampdoorlatend. Het dauwpunt zal bij een goede wandopbouw in de EPSHR platen vallen en er zal geen condensatie optreden in het element. E-Board® geeft extra isolatiewaarde en vormt ook een schil die vrij is van koudebruggen. De dikte van de E-Board® platen is minimaal 60 mm bij deze toepassing.

Uw antwoord niet gevonden?