Wildverband, schoonheid door wanorde

Waar je weinig of niet bij stilstaat, is de manier waarop de metselaar stenen metselt, m.a.w. het metselverband. Toch geeft een doordacht gekozen metselverband extra cachet en karakter. Halfsteens verband is de regel, maar het kan ook anders. Eén van de mooiste varianten is het vrij verband of wildverband.

Een verband met op het eerste zicht geen verband
Zoals de naam al uitschijnt, is er niet dadelijk een patroon te zien. En dat is nét de bedoeling. Een wildverband versterkt het natuurlijke, ruwe karakter van baksteen. Bij gevoegd metselwerk zal je merken dat er in de verticale voeglijnen … geen lijn zit. Zelfs bij voegloos metselwerk valt het onregelmatige effect van het wildverband in het oog. De metselaar krijgt een grotere vrijheid bij het plaatsen van hele stenen (strekken), klezoren of koppen. Hij metselt willekeurig. En toch, zelfs bij een wildverband respecteert hij enkele regeltjes voor een correct resultaat.
Do’s en don’ts van een mooi wildverband
De metselaar zet de eerste laag aan met een drieklezoor, een ¾ steen. Bij de volgende laag kiest hij voor een strek of een kop, de derde laag begint weer met een drieklezoor, de vierde met een strek of kop, enzovoort. Tussen de hoeken kan de metselaar vrij kiezen tussen een opeenvolging van strekken, koppen of klezoren. Zolang de kop- of stootvoeg maar niet doorloopt in de volgende steenlaag. De regel is: nooit meer dan 2 koppen of 4 strekken naast elkaar metselen. Bovendien mogen de onvermijdelijke trapjes – ‘vallende tanden’ in vakjargon – maximaal over 5 tot 6 lagen zichtbaar zijn. Gebruik tenslotte geen stukken baksteen, waarvan de hoogte groter is dan de breedte. Dat is niet enkel storend op esthetisch vlak, maar raden we ook af op delicate plaatsen zoals hoeken of vensterbanken.
 
Meer moeite en zorg kost ook iets meer
Metselwerk in wildverband vergt meer aandacht en tijd van de metselaar dan een uitvoering in halfsteens verband. Er komt ook meer slijpwerk bij kijken om de voegbreedte constant te houden. Goed vakwerk is gelijk aan een hogere uitvoeringskost. Maak vooraf duidelijke afspraken met je aannemer.