Uniek kunstwerk op onze oude schoorsteen

Voor het project ‘Kunst in het Dorp’ van de stad Bilzen koos het buurtcomité van Kleine-Spouwen een wel heel opvallende locatie: onze oude schoorsteen! We steunen graag lokale en culturele initiatieven en hebben dus geen seconde getwijfeld om ons eigen industrieel erfgoed ter beschikking te stellen voor het kunstwerk. Waarom onze schoorsteen? Dat lees je in dit blogbericht.

De oude schoorsteen

In Kleine-Spouwen bakken we al stenen sinds 1925. Het begon allemaal met de kleine steenfabriek van Jaak Vandersanden, ondertussen uitgegroeid tot een internationaal familiebedrijf. De oude ringoven staat er al lang niet meer, maar we hebben de schoorsteen uit 1928 na zijn pensioen nooit willen afbreken. De schoorsteen is een herinnering aan ons verleden en een belangrijk merkteken in het landschap van Kleine-Spouwen en de omliggende dorpen. Het is dus niet verwonderlijk dat de mensen uit het dorp net die plek kozen voor hun kunstwerk.

Het kunstwerk

“De inwoners van Kleine-Spouwen kozen ‘vuur’ als thema voor hun kunstwerk. Letterlijk refereert dit naar het vuur dat gebruikt wordt om bakstenen te bakken. De steenfabriek is dan ook een belangrijke werkgever in de regio. Dat vuur brandt ook in de enthousiaste inwoners van Kleine-Spouwen, wat zorgt voor samenhorigheid en dynamiek. Het dorp heeft een bruisend verenigingsleven. Het werk symboliseert de rook die uit het vuur van dit actieve en positieve dorp komt.”(Quote: Guy Swennen: schepen van cultuur stad Bilzen)

De inwoners gingen op zoek naar een kunstenaar. Hugo Duchateau nam deze opdracht met veel enthousiasme aan. Van Dinter Metaalvormgeving uit Maaseik zorgde voor de realisatie en Jacometal uit Riemst voor de zorgvuldige plaatsing. Rij, fiets of wandel je nu door Kleine-Spouwen, dan lijkt het van ver alsof de oude schoorsteen terug operationeel is. Kom je dichtbij, zie je dit prachtige kunstwerk pronken op onze 33 meter hoge schoorsteen. 

Industrieel erfgoed

De realisatie van het kunstwerk en de feestelijkheden die errond georganiseerd worden, passen perfect binnen de campagne van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed rond de fabrieksschoorstenen. Die plaatst fabrieksschoorstenen namelijk centraal in de campagne voor industrieel erfgoed. Fabrieksschoorstenen zijn bedreigd en in verschillende landen worden activiteiten georganiseerd om te pleiten voor het behoud en de restauratie van deze merktekens in het landschap. Van de honderden die vroeger het beeld bepaalden van eender welke industriële stad of regio, blijven er nu vaak maar een handvol over. Wij dragen alvast ons steentje bij door onze schoorsteen te blijven onderhouden en in dit geval een nieuwe bestemming te geven.

(Bron: PERSBERICHT Stad Bilzen - Vrijdag 18 mei 2018)
About the author
Marnik Meuwissen | Marketeer met een grote interesse in het digitale landschap en sociale media. Speelt kort op de bal en draait niet graag rond de pot. Naast het werk maakt hij kunstzinnige geluidsgolven met toeters en snaren in rockbands en orkesten.