Niet zomaar een synagoge

In Israël leverden we gevelstenen voor een speciaal project. Niet zozeer omwille van de omvang van het project, want 400 m² kan je moeilijk een wereldschokkend aantal noemen. Maar wel omdat het gebouw een synagoge is. En niet zomaar één.

Exacte kopie

Vaak bouwt men synagogen met giften van gelovigen. De donateurs voor deze synagoge besloten om een geschiedkundige achtergrond aan het gebouw te geven. Het is namelijk een exacte kopie van een oude synagoge in het Nederlandse Terborg, dichtbij Doetinchem. Deze synagoge is op het einde van de Tweede Wereldoorlog door een bombardement verwoest en na de oorlog volledig afgebroken. Het goede nieuws is dat men de Tora-rollen en de bouwplannen op tijd en veilig heeft kunnen opbergen in Amsterdam.
 

Oorspronkelijke bouwmaterialen

Ze hebben niet alleen deze oude bouwplannen terug bovengehaald voor de opbouw van de nieuwe synagoge. Ook wilden ze dezelfde bouwmaterialen gebruiken. Baksteen dus. De keuze viel op een combinatie van Zena DF en Orange DF. Een bijzondere referentie op Israëlische bodem.

 

Waar precies?

Het religieuze gebouw is opgetrokken in Mevo Horon, een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Het dorp is gesticht in 1970 op een 20 km ten westen van Jeruzalem en telt 1200 inwoners.

Projectgegevens

Architect: Irit Shor
Opdrachtgever: Pesach Pop
Fotograaf: Malka
Gevelstenen: 014 Zena DF & 030 Orange DF

About the author
Heleen Grootaers | Interne communicator en Email Marketing specialiste. Ze ziet onmiddellijk dt-fouten, houdt het kort en krachtig en googelt heeeel graag. Wil je haar aandacht? Zeg gewoon New York en ze is all ears.