Gebruiken we primaire of secundaire klei voor onze straat?

Klei is het basisnatuurproduct voor alle straatbakstenen die we produceren. Het is oorspronkelijk afgezet door rivieren. En je hebt 2 soorten: primaire en secundaire klei. Maar welke soort gebruiken wij nu voor onze straat?

Primair of secundair?

 
Primaire klei is heel zuiver omdat het nooit verplaatst is. Deze klei winnen we in een kleigroeve in Duitsland. De afgraving is een secuur proces, omdat vaak meerdere kleuren klei naast elkaar liggen. De primaire klei die wij gebruiken in ons productieproces komt uit het Westerwald- en Eiffelgebied. Deze klei is bij de oorsprong van de aarde ontstaan door het afkoelen van magma (lees: vloeibaar gesteente onder het aardoppervlak) in combinatie met gasvorming.
 
Secundaire klei komt uit Nederland, en is via de Rijn en de Maas gewonnen. Deze klei is met de bergrivieren in Zwitserland en Frankrijk meegevoerd, op rustige plekken bezonken en daarna opgegraven. In secundaire klei zit humus (lees: organisch materiaal), meegekomen vanuit de rivieren.
 
Het mooie van klei is dat er nog altijd meer wordt afgezet dan de totale keramische industrie verbruikt. Daardoor kunnen we klei kwalificeren als een oneindige grondstof.

Kleurenpalet

 
Omdat primaire klei zuiver is, hebben we de mogelijkheid om een hoge baktemperatuur aan te houden en meerdere kleuren te maken.
 
Bij secundaire klei moeten we de humus uit de steen bakken. Als de temperatuur in de ovens verhoogt, verbrandt de humus. De gassen die hierdoor ontstaan, moeten kunnen ontsnappen uit de steen. Is de steen te hard opgebakken, dan bakt de steen aan de buitenkant te snel dicht en ontsnappen de gassen niet. Zo krijg je zwarte stikvlekken in de steen. Secundaire klei is daardoor beperkt in kleurvorming.
 
De verschillen in kleuren hebben ook te maken met de verhoudingen van ijzer en kalk. Klei met een hoog kalkgehalte krijgt een gele kleur bij het bakken. Klei met een hoog ijzergehalte krijgt een rode kleur bij het bakken. En door toevoeging van verschillende Westerwaldkleien of natuurlijke pigmenten beïnvloeden we verder de kleur. Hierdoor bieden we een uitgebreid kleurenpalet van straatbakstenen aan.

Conclusie

 
Afhankelijk van de kleuren die we maken, gebruiken we zowel primaire als secundaire klei voor onze straatbakstenen. En wil je weten hoe dat eruit ziet in de straten? Kijk dan in onze inspiratietool. Daar vind je veel voorbeelden van straten en pleinen met HUWA straatbakstenen.
About the author
Fenke Paus | Hollandse nuchterheid met een grote passie voor fotografie. Naast een brede marketing interesse heeft ze stiekem een lichte verslaving aan Facebook en Pinterest.