Combineren is plezant

Architect en bouwheer besteden meestal veel tijd aan de keuze van de materialen die het uitzicht van het project bepalen. Voor de gevelbekleding gaat dat zeker op, want hiermee zet je de toon. Hou je bijvoorbeeld van minimalistische interieurs, dan kies je waarschijnlijk ook voor een strakke gevel.

Maar het kan evengoed een combinatie van materialen zijn die de architectuur van een gebouw het best tot uiting laat komen. Accenten leggen, speels afwisselen. Alles kan.
 

Kleur, vorm en textuur

De eigenschappen van een materiaal bepalen of het in aanmerking komt. In welke kleuren is het materiaal beschikbaar? Zijn het harde of zachte kleuren? Voelt het materiaal ruw aan of is het eerder glad? Geeft het een warme of een koele indruk? Blijft het materiaal onveranderd in de tijd, of veroudert het mee met het gebouw?
 
Belangrijke vragen die je jezelf stelt in je keuzeproces. Zeker als je meerdere materialen combineert. Je kan gaan voor gelijkaardige materialen die mooi samengaan. Baksteen en hout voelen bijvoorbeeld allebei warm aan. Beton en metaal zijn koel, strak en glad. Maar je kan ook bewust contrasteren en sterke accenten leggen.

Natuurlijke materialen

Eigen aan natuurlijke materialen is dat ze altijd perfect combineerbaar zijn met andere materialen. Baksteen is zo’n natuurlijk materiaal. Dankzij een veelvoud aan kleuren, formaten en texturen kan je naar hartenlust combineren met een gevelsteen. Baksteen met hout, met beton, met pleisterwerk, met metaal, met glas, met natuursteen … De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. En als je er goed op let, zie je dat er ook heel vaak wordt gecombineerd. Soms heel uitdrukkelijk, soms in subtiele details.

Baksteen en baksteen

Je kan het natuurlijk ook in the family houden. Gevelstenen bestaan in zoveel kleuren en texturen, dat de keuzemogelijkheden op zich al héél talrijk zijn. Warm, strak, effen, genuanceerd, ruw, glad … Baksteen heeft het allemaal.
 
Geslaagde of minder geslaagde combinaties? De gustibus et coloribus non est disputandum.
About the author
Dominique Nassen | Marketing Manager en een echte baksteen-nerd met ruim 2 decennia ervaring op de teller. Houdt van een goede discussie, én van teamwork. Bijna zoveel als van de Italiaanse keuken. Verliest zijn cool compleet als één van beide voetbalzonen scoort. Of net niet scoort.