Realisaties

Renovatie: Diepenbeek (BE)

Project info:

 

In Diepenbeek renoveerde architect Bylois van architectenbureau ILB architecten een woning uit de jaren ’60. Hiervoor gebruikte hij het E-Boardsysteem in combinatie met een voegloze gevelsteen Billund.

 

Lage-energie-renovatie

Al snel bleek het afbreken van de woning ruimtelijk en financieel niet haalbaar. Na het overwegen van verschillende isolatiesystemen binnen de markt, viel de keuze op het E-Boardsysteem.  
 

Het gevelsysteem is zo ontwikkeld dat we op eenvoudige wijze de bijkomende belastingen op de bestaande funderingen konden overbrengen. En dit zonder extra ruwbouwwerken uit te voeren. Bovendien biedt het systeem de mogelijkheid om bestaande ramen en zijn verhoudingen aan te passen tot een hedendaags beeld.

Een totale gevelrenovatie was noodzakelijk. Volgens de architect was het esthetische van een nieuwe bakstenen gevel echter ondergeschikt aan het energetische aspect. Architect Bylois vertelt zelf:
 

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe woningen in België BEN (Bijna Energie Neutraal) zijn. Maar ook bij dit soort grondige renovaties moet een doorgedreven energiezuinige aanpak steeds meer belang krijgen.

De verbouwing is dan ook ontworpen met het oog op die toekomst. Door een bewuste keuze voor het performant isoleren van de gevel aan de buitenzijde gaf dit de architect de opportuniteit om aanpassingen aan de gevels uit te voeren en de natuurlijke lichtinval in de woning te verbeteren. Materiaal gebruik speelt hierin een belangrijke rol. Een keuze voor “eerlijke” natuurlijke materialen was cruciaal in zijn beslissing.
 
 

 

E-Board als snel te plaatsen isolatiesysteem

Volgens architect Bylois is de uitvoeringstijd met het E-Boardsysteem een belangrijke troef voor dit soort verbouwingen. Aannemer Paulus had slecht één week nodig voor het monteren van de 12cm dikke isolatie. Het kleven van de steenstrippen nam drie weken in beslag.
 

De uitvoering is snel en de eigenaar kan vrij kiezen wanneer de uitvoering gebeurt. Bovendien heb je keuze uit een ruim aanbod aan gevelstenen.

 

Keuze voor baksteen Billund

Er was een absolute wens om het baksteenuitzicht van de woning te behouden. Het ontdekken van de steenreeks Wasserstrich in combinatie met het E-Boardsysteem maakte deze beslissing voor de architect alleen maar eenvoudiger. De keuze voor baksteen is veelal uit duurzaamheidsoverwegingen. Architect Michel Bylois legt uit:
 
Bij vergelijkbare systemen als gevelpleisters en gevelbekledingen zijn factoren als verwering en onderhoud altijd mee in overweging te nemen en veelal onvoorspelbaar.
 
Op de vraag waarom men gekozen heeft voor de gevelsteen Billund Wasserstrich, was het antwoord duidelijk.
 

Liefde op het eerste gezicht… De Wasserstrichreeks van Vandersanden bevat een aantal zeer mooie stenen met mooie kleureffecten en betaalbare prijzen.  De baksteen Billund sluit qua kleur optimaal aan bij de schakering van de dakbedekking en andersom. We kozen voor een voegloos uitzicht omdat we hiermee een zo homogeen mogelijke look van het bouwvolume verkrijgen.

 

De spanning tussen oud en nieuw zorgt voor een karaktervolle woning

De weg is niet altijd gemakkelijk geweest, de gevelafwijkingen van het bestaand gebouw waren op voorhand moeilijk in te schatten. De voorgevel helde bovenaan bijna 5cm meer naar voor dan onderaan.  Zichtbaar rechte hoeken van 90° waren eigenlijk 105°. De plaatsing van de houten ramen in het gevelvlak vroegen dus om een sterke coördinatie tussen de verschillende aannemers.
 

Voor de ramen en de deuren werd gekozen voor een typisch Hollandse bouwwijze: de ramen en deuren heeft men eerst opgehangen en waterdicht afgewerkt vooraleer men het gevelsysteem E-Board plaatste.

In het ontwerp was het bovendien een uitdaging om de oude typische elementen van de woning maximaal te behouden. Hierdoor heeft de woning een zeer hedendaagse uitstraling, maar onderliggend een zeer traditionele vormenstructuur. Zo legt architect Bylois uit:

Uit ervaring weten we dat de spanning tussen oud en nieuw de karaktervolle elementen extra in de verf zet.

 

Detail in de kijker: afwerking vijfhoekig raam

Aan de achterzijde van de woning koos de architect voor een vijfhoekig raam. Dit raam werd ontworpen om de dakstructuur optimaal in de verf te zetten. Het steenverband staat haaks op het raamkader en wikkelt zich op deze manier rond het raam. De architect concludeert:

Ten overstaande van traditioneel metselverband is het E-Board systeem een zeer dankbaar systeem.  Het laat de architect toe om vormelijk en ruimtelijk te spelen met architectuur alsof het een puzzel is.

Conclusie: 

 
Dit project is een echt huzarenwerkje. De woning werd prachtig afgewerkt tot in de kleinste details
 
 

Gebruikte stenen:

Andere materialen:

  • E-Board Zero