Zwart-wit contrast

In Rotselaar werd een bestaande woning verder uitgebreid met een moderner gedeelte. Het bestaande buitenspouwblad was wit geverfd. De uitbreiding van de woning moest vanaf de ontwerpfase modern ogen. De architect koos deels voor pleisterwerk om het uitgebreide volume te bekleden, maar ook baksteen liet hij niet los. De steen Zwart Mangaan paste het best bij de wensen van de architect. Zo versterkte hij het contrast met de wit bepleisterde buitenmuur.
 

Een grote overkraging

Een opvallend detail in deze woning is toch wel de grote oversteek die het dak aan het modernere gedeelte maakt. Het dak, opgebouwd uit houten dragers, is langs de zijkanten afgewerkt met E-Board®. O.w.v. de dakopbouw moest de aannemer hier eerst 15 cm extra uitvullen. Daarna kon hij aan de slag met E-Board®. Dankzij het esolatiesysteem kon men enkele ingenieuze ingrepen doen voor een betere afwerking, zo verklaart de aannemer:
 
“Dankzij het E-Board® systeem hebben we de afvoerbuizen kunnen wegwerken achter de isolatie. Normaal plaatst men deze aan de buitenkant, maar de klant wou ze liever niet zichtbaar. Dit geeft een strakkere afwerking van de gevel.” 
 
De aannemer koos ervoor om het uitzicht van traditioneel metselwerk tot in de details te waarborgen. Bij de afwerking van de dakrand zaagde de aannemer de hoekzoolstrippen, die op de hoekpunten komen, zelf. Resultaat: een doorlopend verlijmd effect.
Dankzij het E-Board® systeem konden we de afvoerbuizen wegwerken achter de isolatie.

Uitstekende raamkader

De gekozen isolatiedikte is 22cm. De bakstenen gevel springt ca. 10 cm in t.o.v. het pleisterwerk. Eén groot verticaal raamkader loopt door over de gevel.
 
Algemene tip: Uitstekende raamkaders helpen meestal om het E-Board® systeem onder een sneller tempo te plaatsen. De aannemer hoeft geen hoekstrippen te bestellen of te plaatsen. Een ideale oplossing wanneer snelheid en financiële overwegingen belangrijk zijn. Besteed hierbij wel voldoende aandacht aan de thermische afwerking.
 
Conclusie: Een knappe renovatie waarbij het contrast tussen pleisterwerk en gevelsteen een spannend dynamisch effect geeft.

Used brickslips

 • Zwart-wit contrast

  Projectinformatie

  Type: 
  Nieuwbouw
  Voeg: 
  Zonder voeg
  Stijl: 
  Modern