Gevel in reliëf

In Diepenbeek renoveerde architect Peter Van Impe deze landelijk gelegen woning. Hiervoor gebruikte hij het voegloze E-Board® systeem in combinatie met de Billund steen. De steenstrips zijn in variërende diktes verlijmd.
 
De architect: “Het E-Board® systeem biedt een leuke insteek naar het plaatsen van steenstrips in reliëf: de meerprijs zit enkel in de aankoopprijs van het bouwmateriaal. Je koopt nu éénmaal stenen van verschillende diktes. Daarnaast zijn er geen extra kosten op de verlijming van de steenstrippen met verschillende diktes. Vermits de kostprijs van het plaatsen niet zozeer stijgt t.o.v. het E-Board® systeem zonder reliëf, gaf dit idee veel opportuniteiten”.
 

Spel van schaduwen

“Pleister is een zeer vlak materiaal, een baksteen is dan weer wat ruwer. In dit project wilden we een stap verder gaan. Door het gebruik van reliëf in de gevel gaven we een extra dimensie aan het eerder banaal volume. Het zonlicht zorgt voor een spel van schaduwen op het bouwvolume, dat op elk uur van de dag varieert. Deze dimensie is niet realiseerbaar met alternatieve systemen zoals pleisterwerk. Het balkachtige volume breekt zo uit zijn traditionele dimensies.”
Traditioneel metselwerk was niet mogelijk. E-Board® was dé ideale oplossing.
Een dergelijke gevel realiseren is een zeer moeilijk verhaal met traditioneel metselwerk. Dankzij de vlakke E-Board® plaat kon de aannemer de steenstrips makkelijk verlijmen en met de dikte van steenstrips spelen. E-Board® is ook een spaarzame oplossing met duurzame materialen.
 

E-Board® als ideale bouwfysische oplossing

Het bestaande gebouw was nog niet geïsoleerd. De woning was in der tijd wel met een luchtspouw gebouwd. De architect koos om deze spouw te vullen met isolatie (PUR) om zo de te voorkomen dat er natuurlijke ventilatie achter de E-Board® afwerking zou ontstaan. De keuze van het E-Board® systeem was de makkelijkste bouwtechnisch oplossing. Architect Van Impe:
 
“De keldermuren waren niet draagkrachtig genoeg om stalen startprofielen aan te monteren. Er kon ook geen extra betonnen fundering gegoten worden. Traditioneel metselwerk was niet mogelijk. E-Board® was dé ideale oplossing, omdat dit systeem steunt op de achterliggende muur en geen te hoge installatiekosten heeft.”
 

Conclusie

Met het E-Board® systeem kon men steenstrips in een variërend reliëf verlijmen. Zo kon de architect op een economisch verantwoorde manier een extra dimensie aan de woning geven.

Gebruikte steenstrips

 • Gevel in reliëf

  Projectinformatie

  Type: 
  Renovatie
  Voeg: 
  Zonder voeg
  Stijl: 
  Modern