Verticaal verband

In Kortrijk ontwierp architect Loran Vincke een nieuwe achtergevel voor een bestaande woning. Hij koos hiervoor voor het E-Board® systeem met als afwerking de “Anicius” steen. Deze is in een een verticaal metselverband geplaatst.
 
Met een breedte van 6m20 zit de woning ingesloten tussen twee buren. Architect Vincke wou de woning visueel verbreden. Oplossing: hij plaatste de steenstrips verticaal.
Architect Vincke: “De verticale naden zorgen voor een verbredend effect. Door het gebruik van steenstrips, konden we zo een verband toepassen. Dit zou geen enkele aannemer willen uitvoeren via traditioneel metselwerk.”
Na volledige afwerking van het E-Boardsysteem lijkt de woning op de traditionele manier gebouwd te zijn, met volle stenen.  
 

Waarom koos de architect voor E-Board®?

  1. De mogelijkheid om stenen verticaal te plaatsen 
  2. De ramen waren vernieuwd en er was geen nood aan het afbreken van het bestaande volume.
  3. E-Board® is budgetvriendelijk
  4. De klant kon tijdens de werken in het huis blijven wonen.
We konden een verband toepassen door het gebruik van steenstrips. De verticale naden zorgen voor een verbredend effect.

Steenkeuze: Anicius

Architect Vincke: “De steen “Anicius” is sterk afhankelijk van lichtinval. De steen is niet statisch, maar varieert mee met de stand van de zon. Wanneer er een meer grijzig licht op schijnt, krijgt deze een grijziger effect. Met wit licht is de steen dan weer lichter. Dit zorgt zo voor een extra dynamiek.”
 

“De omgekeerde wereld”

Als gevolg van het verticaal verband vallen de raamkaders erg op. Hoekzoolstrippen plaatst men in de meeste gevallen aan de bovenkant als afwerking. Nu aan de zijkant. De hoekstrippen zijn in wildverband aan de bovenkant van het raam geplaatst. De voegloze verwerking geeft een ruwer uiterlijk. 
De architect: “Ik ben niet zo een voorstander van voegen. Oneerbiedig uitgedrukt, doen deze vaak een bakstenen gevel teniet. Met een dikke voeg van 2 cm wordt de kleur, textuur en uitstraling van vele projecten vaak bepaald door de voegkleur."
 

Minimalistische afwerking van dakrand

Een opvallend detail is de minimalistische afwerking bij de dakrand. De architect wou dat deze zo weinig mogelijk opviel in het totale geveloppervlak. Het dakrandprofiel heeft slechts een oversteek van 1,5 cm is. 
“Het idee was om een dun zwart lijntje te hebben als dakafwerking.”, vertelt de architect. Dankzij het gebruik van buitenmuurisolatie kon men de dakgoot volledig in de dikte van de isolatie wegwerken.
Enkele knappe architecturale ingrepen maakte van deze bestaande gevel een nieuwe, moderne gevel.

Verticaal verband

Projectinformatie

Gebruikte stenen: 
Anicius
Type: 
Renovatie
Voeg: 
Zonder voeg
Stijl: 
Modern