Video's

Mooi dat het ook duurzamer kan

Elk project begint met een idee en een visie. Steden, dorpen en gemeenten leggen de lat hoog bij de inrichting van hun openbare ruimte. Begrijpelijk, want de harten van de inwoners, winkeliers en toeristen moeten veroverd worden. De vraag naar origineel en fris gaat gepaard met de vraag naar authentiek en duurzaam: dé trends van vandaag. Al deze wensen worden mooi beantwoord in het Linge® formaat. Door het afwijkende formaat ontstaat er meer variatie in de straten en pleinen. Een groter formaat – en dus minder voegen – betekent ook minder onderhoud. Dankzij de 3 x herbruikbaarheid van de Linge® 80/80 en de grondstofbesparing van de Linge® 80/60 is het Linge® formaat bovendien extra duurzaam.

Oersterke sfeermakers van Nederlandse bodem

De kleiklinkers van het Linge® formaat worden vervaardigd uit hoogwaardige Nederlandse rivierklei en zijn door en door hard gebakken. Dit zorgt voor een oersterke klinker met een bewezen levensduur van 125 jaar. Het Linge® formaat van Vandersanden brengt jarenlang sfeer en warmte. De schoonheid van deze kleurvaste kleiklinkers neemt na verloop van tijd alleen maar toe.

Strakkere maatspreiding door A4-12EQ+

Het meer dan levenslange buitenplezier van het Linge® formaat is ook te danken aan de buitengewoon strakke maatspreiding. In samenwerking met KIWA heeft Vandersanden een nieuw en aanvullend kwaliteitslabel voor de maatspreiding opgezet: A4-12EQ+. Dit reduceert de maatspreiding tot maximaal 5 mm: een waarborg voor bestrating van betere kwaliteit.

Video: Maak kennis met het Linge® formaat

Video: Linge® formaat

Dé grote steen voor mooie ambities. Robuust, authentiek en extra duurzaam

Testimonial: Project 'Raadhuisplein in Made'

Ontdek waarom gemeente Made voor Linge® koos

Een openbare ruimte die net dat beetje anders is. Een omgeving die mensen een speciaal gevoel geeft, omdat de straten en pleinen iets authentieks hebben en rust en eigenheid uitstralen. Kijk waarom de gemeente Made voor het Linge® formaat koos.

‘Een centrumplein moet leven’

Een forse facelift voor het centrum van Made. Een enorme operatie die de dorpskern een nieuwe functionaliteit en uitstraling geeft.

Van droom naar werkelijkheid

Om ideeën voor vernieuwing te kunnen realiseren binnen een bestaande bebouwde kom, start je een proces dat Wim Kapitein, projectleider van de gemeente Made in Nederland, ‘trechteren’ noemt: “Je verzamelt alle wensen en belangen van de bewoners, ondernemers, bestuurders en gebruikers en toetst deze aan de uitgangspunten, randvoorwaarden, duurzaamheidseisen en het budget. Daar komt dan een plan uit voort. Dat proces vergt veel inspanning van alle partijen, maar het leidt wel tot iets moois.”

Dat ‘moois’ is een prachtig nieuw centrum, aldus ontwerper William de Bruijn, medeoprichter van ontwerpbureau Aura: “Een plein in het centrum moet niet alleen op foto mooi ogen, het moet leven. Dat faciliteer je in het ruimtelijke ontwerp en in de materialisatie, waarmee je als het ware de ‘stoffering’ verzorgt: zichtlijnen, kleuren en een verbinding met bestaande gebouwen. De combinatie van natuursteen en baksteen past hier perfect in.”

Daadkracht en snelheid

Zo simpel als dit misschien klinkt, is het absoluut niet. Wim Kapitein: “Het is een flinke puzzel, niet alleen budget-technisch, maar ook bijvoorbeeld om de overlast voor ondernemers en omwonenden tijdens de realisatie te beperken. Wat werkt, is een open samenwerking in een flexibel bouwteam. Dat leidt tot daadkracht en snelheid in een dergelijk complex project.” William de Bruijn kan dit alleen maar beamen: “Dankzij de richtinggevende centrumvisie van de gemeente voorkom je ook compromissen. En met behulp van een goede interactie met belanghebbenden en omwonenden, maak je het als het ware een project van iedereen.”

The place to be

“Het vernieuwde Raadhuisplein is het visitekaartje van Made”, zegt de trotse ontwerper. “Het is een plaats waar bewoners met elkaar afspreken en elkaar ontmoeten.” Volgens Wim Kapitein is de winst ook groot op een wat abstracter niveau: “Los van de verbinding voor de bewoners en ondernemers, is het centrum nu meer een geheel. Eerst was het een verzameling losse straten die toevallig bij het plein uitkwamen. Nu is er een echte samenhang. Het is herkenbaar, toegankelijk en uitnodigend. The place to be, hier wil je zijn.”

 “Het nieuwe plein van Made is herkenbaar, toegankelijk en uitnodigend. The place to be, hier wil je zijn.”
(Wim Kapitein, civieltechnisch projectleider, Gemeente Made)

“Ik ontwerp niet alleen ruimtelijk, maar zorg ook voor de ‘stoffering’. Kleiklinkers zijn daar bij uitstek geschikt voor.”
(William de Bruijn, ontwerper Centrumgebied Made)

“Door natuursteen en baksteen te combineren op het plein, creëren we een verbinding met de bestaande gebouwen eromheen.”
(William de Bruijn, ontwerper Centrumgebied Made)

“Een open samenwerking in een flexibel bouwteam leidt tot daadkracht en snelheid in een project dat zo complex is als dit.”
(Wim Kapitein, civieltechnisch projectleider, Gemeente Made)