Zwarte bakstenen zorgen voor contrast in rode bakstenen stad

Zwarte bakstenen zorgen voor contrast in rode bakstenen stad

Het duurde bijna een kwarteeuw, maar nu is het Shakespeare Theater in de stad Gdansk (Polen) open voor publiek. Architect Renato Rizzi (Italië) werkte met zwarte gevel- en straatstenen. Zo zorgde hij voor een nieuwe tint en een contrast in de overwegend rode bakstenen stad.

Schatkist
Aan de buitenkant van het theater zie je een paar gotische elementen die de stijl van de oude binnenstad weergeven. Voor de gevel wilde de architect een donkere antracieten baksteen, de Morvan. De zwarte kleur vertegenwoordigt sterkte en duurzaamheid. En staat in contrast met het metselwerk van de omringende gebouwen. De straatstenen rond het gebouw hebben exact dezelfde kleur.
 
De binnenkant van het theater is anders dan je zou denken. Witte muren, helder marmeren trappen en berkenhouten panelen lichten het interieur op. Inwoners van de stad vergelijken het theater met een schatkist: stevig en zwaar aan de buitenkant, verfijnd en gepolijst aan de binnenkant.
Labyrint
De indeling van het gebouw schept een multidimensionaal kader voor verschillende soorten activiteiten: (theater)voorstellingen, vergaderingen, tentoonstellingen of andere evenementen. Het Shakespeare Theater is niet alleen een gebouw. Het is ook een weerspiegeling van de stad: een doolhof van smalle gangen (straten), pleinen (hofjes) en een complexe wereld van uiteenlopende functies.
 
Voorstellingen zijn mogelijk op 3 manieren: met een open dak (de Elizabethaanse stijl), in de traditionele setting (het publiek bevindt zich voor het podium) en in een arena lay-out (de scène is omgeven door het publiek). De smalle gangen rondom het publiek leiden naar een grote foyer en een openluchtpatio. Het publiek kan er bv. tijdens de pauze van een voorstelling samenkomen. En via de open dakterrassen heb je een mooi uitzicht en kan je de stad bekijken in een ander perspectief.
Ondersteuning
In de buitenste muren zie je balken in metselwerk. Deze absorberen de druk van het open dak (‘vleugels’). Ze verminderen het gewicht van de muren en laten structurele optimalisatie toe. De hoge muur verbergt mechanismen en technische apparaten van het theater.
 
Het Shakespeare Theater is een voorbeeld van nieuwe architectuur die sterk verweven is met traditie.
 
Projectgegevens:
Architect: Renato Rizzi
Lokaal kantoor: Q-Arch
Plaats: Gdańsk, Polen
Oppervlakte: 4000 m²
Baksteen: Morvan
Straatsteen: Morvan
Jaar: 2014
Fotografie: Rafał Malko, Jakub Certowicz