Waarom buitenmuren isoleren de beste optie is

Waarom buitenmuren isoleren de beste optie is

Slecht geïsoleerde gebouwen zorgen voor een groot verlies aan kostbare energie. Kostbaar verlies voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bijkomend isoleren is dus een zeer wijze beslissing. Nieuwe ramen steken en dakisolatie aanbrengen zijn bekende maatregelen. Wist je dat buitenmuren isoleren tot een even grote winst kan leiden?

Warmte verlaat de woning niet alleen via het dak
Gemiddeld ontsnapt 26% van de warmte in een woning langs de muren, 26% langs het dak, 20% langs ramen en deuren, 15% langs de vloer en 13% via luchtverversing en ventilatieverliezen. Je kan je beperken tot het indijken van één verliespost, maar een volledige aanpak leidt pas tot echt energiezuinige woningen. Voor het extra isoleren van de buitenmuren bestaan er 3 mogelijkheden. Het is belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen.
 
Niet elke methode is even effectief
Je kan buitenmuren langs de binnenzijde isoleren, net zoals een dak. De kostprijs hiervan is heel redelijk. De nadelen zijn toch evident. Koudebruggen aan de vloer en het plafond blijven bestaan. Een geïsoleerde binnenmuur slaat ook geen warmte meer op. En niemand verliest graag woonruimte.
De spouw vullen dan maar? Dat is op zich een gemakkelijk realiseerbare methode, en niet zo duur. Natuurlijk moet er wel een spouw aanwezig zijn. Eentje die goed is uitgevoerd. Best laat je grondig onderzoeken of je muren hiervoor in aanmerking komen. Maar ook met deze methode werk je bestaande koudebruggen niet weg. Bovendien is de dikte van de extra isolatie beperkt tot de dikte van de spouw. Vaak maar enkele centimeters dus.
"Buiten"muren isoleer je het best … langs buiten
De logica zit inderdaad vervat in het woord. De gevel isoleren aan de buitenkant is absoluut de beste oplossing. Je pakt je woning volledig in met een warme isolatielaag. En je werkt alle koudebruggen weg.
Je bepaalt trouwens zelf in welke mate je bijkomend wil isoleren, door de dikte van de isolatie te kiezen. En als extraatje krijg je de kans om je woning een nieuwe look te geven. Isoleren langs de buitenzijde is zeker niet de goedkoopste optie. Het is wel de compleetste methode met de meeste impact.
 
Buitenmuren is onze specialiteit
Onze oplossing heet E-Board. Dat is een samengestelde doe-het-zelf kit, bestaande uit hoogkwalitatieve isolatieplaten uit EPSHR, gevelsteenstrippen, lijmmortel, schroeven en pluggen. Je kiest de dikte van de isolatie, de kleur van de strippen en je kan aan de slag. Met of zonder professionele hulp. Meer informatie vind je op www.e-board.be.