Steenstrips in het interieur: een Servische loft story

Steenstrips in het interieur: een Servische loft story

Wat te doen met het interieur: behangen of schilderen? Waarom je leefruimtes geen bakstenen uitzicht geven? Steenstrips in het interieur zijn heel warm en sfeervol. Je kan het als accent gebruiken voor bv. de woonkamer, de keuken of de slaapkamer. Architect Aleksandar Savikin uit Servië koos ook voor steenstrips in dit penthouse interieur.

Wat zijn steenstrips?
Steenstrips zijn eigenlijk dunne schijfjes gezaagd uit bakstenen. Ze zijn +/- 2 cm dik. De breedte en lengte zijn afhankelijk van het type baksteen dat je gebruikt. De maten kunnen dus variëren van een lengte tussen 19 en 21 cm lang en tussen 5 en 6,5 cm hoog. En je kan kiezen uit een heel uitgebreid kleurengamma.
 
De prijs ligt hoger dan die van een gewone baksteen: een steenstrip is 20% duurder. De zaag- en verwerkingskosten zijn nu eenmaal bijkomende kosten die je bij gewone bakstenen niet hebt.
Loft story in Belgrado
Architect Aleksandar Savikin ontwierp 10 jaar geleden het gebouw waarin het penthouse ligt. Nu kreeg hij ook de kans om het interieur uit te denken. Hij vertelt: “Op bepaalde vlakken was dit werk gemakkelijker omdat ik de architecturale lijnen en mogelijke posities van meubilair al kende. Het is altijd een plezier om eerst te ontwerpen en later de ruimte ook in te richten.”
 
De architect creëerde open ruimtes die in elkaar overvloeien en één groot geheel vormen. De keuze voor steenstrips zorgt niet alleen voor een aparte stijl maar ook voor verbondenheid tussen die ruimtes. Aleksandar Savikin: “Ik koos bakstenen want ik houd van het contrast tussen modern, minimalistisch meubilair en het ruwe oppervlak van bakstenen. Meubelstukken of verlichting lijken meer sculpturaal en speciaal op een bakstenen achtergrond.”
De gevelsteen zorgt voor dat contrast dankzij z’n krachtige textuur en donkere kleur. Het voegloos metselwerk geeft de moderne touch. “Ik moet toegeven dat het veel durf vroeg om deze kleur te kiezen voor een oppervlakte van 100 m². Maar het was liefde op het eerste gezicht. De Douro heeft een complexe kleur, maar paste heel goed in het idee dat ik voor ogen had. Het resultaat is zelfs beter dan ik verwachtte”, vertelt de architect.
 
 
Laat je inspireren
In onze realisatiemodule hebben we heel wat voorbeelden van steenstrips als interieurtoepassing. Klik hier en vink bij ‘Gevelsteen’ het woord ‘Steenstrips’ aan. Dan krijg je de interieurrealisaties te zien.