Plaats voor ruimte en licht in Aquamarijn

Plaats voor ruimte en licht in Aquamarijn

Aquamarijn, de nieuwe woon- en zorgsite van de groep Anima Care, heeft een functionele en tijdloze architectuur. Het is een referentie op het vlak van vooruitstrevende woonzorginfrastructuur. Verschillende woon- en zorgformules vloeien op een elegante manier in elkaar over. De architectuur van het gebouw is een subtiele samensmelting van de wensen van toekomstige bewoners en de vereisten van een efficiënte zorg- en dienstverlening.

Aquamarijn bestaat uit 2 gebouwen met elk 3 bovengrondse en 1 ondergrondse verdieping. Bij de bouw van het project zijn er zowel voor het interieur als het exterieur duurzame kwaliteitsmaterialen gekozen.
 

Werkzaamheden

Bij de uitwerking van het woonzorgcentrum hield het architectenbureau rekening met de omwonenden. Daarom stond een nauwgezette afweging van gemeenschappelijke en private ruimte centraal. De architecturale afbakening en tussenliggende circulatie vangen die verschillen op. Daarbij verbinden ze de onderdelen zowel onderling als naar het nabijgelegen centrum van het dorp. Een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven diende als basis voor het circulatieplan.

Eén geheel

Het complexe gebouw bestaat uit  het rust- en verzorgingstehuis (RVT) met de administratieve en logistieke ruimten, de cafetaria en het dagverzorgingscentrum en groepeert deze rond verschillende half afgesloten binnentuinen. Maar ze vormen wel één geheel. Eén gebouw met een deels publiek en een deels semipubliek karakter.
 

Privacy

De assistentiewoningen zijn aansluitend ingedeeld, maar in een apart gebouw met eigen ingangen. De drie bouwlagen zijn gericht op beschermend wonen en zorgen voor grote privacy. Eigen terrassen en tuintjes op het gelijkvloers en terrassen op de tweede verdiepingen bieden de gebruikers een nog groter gevoel van privacy. Omdat de assistentiewoningen verbonden zijn met het RVT, kunnen de bewoners vlot gebruik maken van de diensten van het dagverzorgingscentrum en RVT (zoals cafetaria en wellness). De bewoners komen daardoor makkelijker in contact met andere bewoners in het buitengedeelte.
 
Bron tekst: www.architectura.be

Projectgegevens

Project: WZC Aquamarijn, Kasterlee
Opdrachtgever: Anima Care, Mechelen
Architect: Architectenburo Jef Van Oevelen, Ekeren
Studiebureau: Ir-Arch Yo Quisquater en AE+ Engineering
Aannemer: Algemene Aannemingen Van Laere, Zwijndrecht
Gevelsteen: Brama, verlijmd in wildverband
Totale oppervlakte project: 16.517 m²
Foto’s: Christophe Van Couteren
About the author
Bart Gregoor | Export Marketeer en koffie aficionado. Hij is véél creatiever dan administratief, kan moeilijk zwijgen en draait nooit rond de pot. Hijst zich vaak in spannende lycra of wollen pakjes om uren en dagen een tweewieler vooruit te stoempen. Naar het schijnt heel plezant.