Onze verbinding met mooie initiatieven

Onze verbinding met mooie initiatieven

Bij Vandersanden staan familiale waarden centraal: vakmanschap, mensgericht, integer, innovatie en duurzaamheid. Duurzaamheid betekent ook dat we lokale organisaties en verenigingen (financieel) steunen, die zich inzetten voor een betere wereld.

Initiatieven 2018

Deze initiatieven zijn niet zomaar gekozen. Heel wat medewerkers kwamen met een voorstel. En op basis van bepaalde criteria, zoals lokale betrokkenheid en werknemersbetrokkenheid, is de beslissing genomen.

We stellen ze aan je voor:

Thomashuis Sint-Joost en de Herbergier (NL)

Een Thomashuis is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. De bewoners en de verantwoordelijke zorgverleners wonen er op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan er centraal. Het Thomashuis in Sint-Joost bestaat sinds 2015 en huisvest 8 verstandelijk beperkte bewoners vanaf 18 jaar. Ook de Herbergier maakt deel uit van Thomashuis Sint-Joost; hier wonen 16 ouderen met geheugenproblemen en dementie. Beide organisaties worden gerund door twee families op franchisebasis.

Meer info: https://www.thomashuis.nl/sint-joost

Klim-op, Maaseik (Ter Engelen) (BE)

De schoolaanvullende dagopvang ‘Klim-op’ is een afdeling van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Siemkensheuvel, dat op zijn beurt een unit vormt binnen Dienstencentrum Ter Engelen. Het is een erkende dagopvang voor jongens en meisjes (2,5 – 13 jaar) met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis of een gedrags- of emotionele stoornis die thuis wonen, maar die buiten de schooluren nood hebben aan extra begeleiding.

In 2018 staat de verhuis naar de nieuwbouw op de planning. Hiervoor kunnen ze extra didactisch materiaal gebruiken, maar ook aankleding van verschillende ruimtes en speelmateriaal.

Meer info: https://www.terengelen.be/

Fahari Foundation (NL)

Hans Blom en Mari Wezendonk, collega’s uit Spijk, hebben zich samen met acht vrienden sterk gemaakt voor kansarme kinderen in Kenia. Nadat de voorzitster van hun stichting Fahari in Kenia was, is in 2010 het idee ontstaan om zelf een opvanghuis voor kinderen te bouwen. In 2015 is het plan effectief uitgevoerd en biedt het huis nu onderdak en opleiding aan 65 kinderen.

Op dit moment zijn ze bezig met de opstart van een naaiatelier en de bouw van een tweede verdieping op het huis om zo nog meer kinderen op te vangen.

Meer info: https://www.faharifoundation.nl/

Zorgranch Stappen, Genk (BE)

Zorgranch Stappen geeft kinderen en volwassenen met een beperking therapie met behulp van paarden. Paarden zijn hypergevoelige dieren die perfect de gevoelens en de emoties van kinderen, jongeren en volwassenen kunnen lezen en hierop heel alert, direct en correct reageren. In tegenstelling tot een reguliere club of vereniging kan Zorgranch Stappen voldoende structuur en professionele begeleiding aanbieden. Voor elk individu wordt een stappenplan op maat opgesteld. Dat gebeurt in samenspraak met ouders, begeleiders en therapeuten. Het bestuur en de werkende leden vormen samen een multidisciplinair team van pedagogen, zorgverstrekkers, paarden- en muzische deskundigen om een optimale begeleiding te kunnen waarborgen.

Meer info: http://www.zorgranch-stappen.be/

Maggie goes to (BE)

Het ‘Maggie goes to’-programma is een non-profit afdeling van DMOA architecten (Heverlee, BE). Het doel is om kleinschalige bouwprojecten uit te rollen met innovatieve oplossingen in moeilijk bereikbare of conflictgebieden voor vluchtelingen en achtergestelde bevolkingsgroepen. Het is ontstaan als gevolg van de Maggie shelter-innovatie. Maggie shelter is een gebouw dat op een tent lijkt, maar de deugden heeft van een vaste structuur. In augustus gaat één van onze toekomstbouwers, Benjamin Denef, samen met collega’s van DMOA architecten 2 Maggie’s (200 m²) bouwen in Zuid Kameroen samen met de lokale bevolking. Deze Maggie’s zullen de eerste 3 jaren dienen als slaapzalen voor 64 kinderen en daarna omgebouwd worden tot bibliotheek en computerklas gezien de Maggie minstens 15 jaar meegaat. Dankzij deze slaapzalen kan de school heel snel als internaat functioneren, waardoor in totaal 960 kinderen terug naar school kunnen en niet langer gedoemd zijn tot kinderarbeid. Vanuit de gedachte ‘Het mooiste maak je samen’ omarmt Vandersanden dit project.

Meer info:
Maggie goes to: http://maggie-program.org/cameroon/
Benjamin Denef en onze andere toekomstbouwers: https://www.vandersanden.com/nl_be/architects/benjamin-denef
DMOA architecten: http://dmoa.be/portfolio

Volg de Maggie

Wil je op de hoogte blijven van de plaatsing van deze Maggie's? Van aankomst tot opstart? Alle updates worden samengevat in een komend blogbericht. Jullie kunnen via onze Facebook en Instagram pagina's op de hoogte blijven.

Volg ons en blijf op de hoogte:
Facebook: https://www.facebook.com/VandersandenOfficial/
Instagram: https://www.instagram.com/vandersanden_/

About the author
Heleen Grootaers | Bouwt aan de bedrijfscultuur en identiteit binnen Vandersanden. Ze ziet onmiddellijk dt-fouten, houdt het kort en krachtig en googelt heeeel graag. Wil je haar aandacht? Zeg gewoon New York en ze is all ears.