Een positieve focus en een nieuwe start

Een positieve focus en een nieuwe start

In 2011 vroeg een Brits koppel aan hun architect een plan voor een nieuwe woning. Niet veel eerder verloren ze hun dochter en waren ze op zoek naar een houvast. Een project dat een positieve focus en een nieuwe start zou geven.

Opvallende woning

De woning is gebouwd op een uitstekende plaats met uitzicht op de mooie, landelijke omgeving van de stad Winchester. De architect maakte gebruik van de upside-down woonstijl. Hij gooide de typische lay-out helemaal om: de slaapkamers beneden en de leefruimtes op de 1ste verdieping.
 
Het huis staat in contrast met de rest van de buurt: het heeft een plat, overhangend dak, een donkere gevel en is ook bekleed met cederhout. Gevelsteen Morvan is overal gebruikt, zowel voor het exterieur als het interieur.

Concept

De basis voor het concept zijn 3 N’en: natuur, natuurlijk licht en natuurlijke lucht. De vorm is bepaald door 4 verbonden ruimten. En de negatieve zone in het midden is omgevormd tot een zen-tuin met centraal een olijfboom. De architect werkte het principe van de 3 N’en verder uit op basis van deze eenvoudige indeling.
 

Four Views

De mens gelooft allang dat in contact staan met Moeder Natuur goed is voor geest, ziel en lichaam. Deze woning is één met de natuur dankzij 3 adembenemende uitzichten op het South Downs National Park. Deze panorama's moedigen het koppel aan om naar de toekomst te kijken. Tegelijk geeft de binnentuin ruimte voor rust en bezinning. Daarom staat deze woning gekend onder de naam ‘Four Views’.

Natuurlijke lichtinval en lucht

De glaspartijen, het dak en de open centrale tuin geven de hele bovenverdieping natuurlijk licht. Dat benadrukt het ruimtegevoel. Grote schuiframen op de 1ste verdieping en bij de binnentuin zorgen voor een natuurlijke ventilatie en de aanvoer van frisse lucht.
 

Natuurlijke materialen

De architect koos bewust voor eenvoudige en natuurlijke materialen die een gevoel van rust opwekken. Baksteen Morvan is effen antraciet en sluit perfect aan bij het concept van het project. Het cederhout voegt een cocooning-effect toe aan het geheel, zowel binnen als buiten. En de subtiele geur van het hout draagt bij tot de rustige sfeer.

Projectinformatie

  • Architect: AR Design Studio
  • Plaats: Winchester, Hampshire, UK
  • Gevelsteen: Morvan
  • Genomineerd voor de Brick Awards 2014 en de Built It Awards 2014
  • Winnaar Built It Awards 2014: Best Masonry Home
  • Winnaar the Sunday Times British Homes Award 2014
  • Foto's: met dank aan AR Design Studio
About the author
Heleen Grootaers | Interne communicator en Email Marketing specialiste. Ze ziet onmiddellijk dt-fouten, houdt het kort en krachtig en googelt heeeel graag. Wil je haar aandacht? Zeg gewoon New York en ze is all ears.