De meerwaarde van duurzame kleiwinning

De meerwaarde van duurzame kleiwinning

De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) liet een onderzoek uitvoeren in samenwerking met K3Delta en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het onderzoek richt zich op de onderbouwing van de maatschappelijke meerwaarde van kleiwinning langs de grote rivieren.

De aanleiding voor het onderzoek is het feit dat de maatschappelijke (neven)effecten nog weinig bekend zijn bij het brede publiek. Het doel is aan te tonen dat door kleiwinning een grote meerwaarde ontstaat in ruimte voor de rivier, ecologie & biodiversiteit en natuur & landschap.
 
Het uitgebrachte rapport gaat in op de maatschappelijke bijdrage en de behaalde resultaten van kleiwinning langs de grote Nederlandse rivieren. Voor het onderzoek zijn 18 gerealiseerde projecten altijd op dezelfde punten geanalyseerd. Deze projecten bevinden zich aan de Maas, de Nederrijn, de Waal en de Ijssel.
 
Een aantal conclusies uit het onderzoek zijn:
- oppervlakte nieuwe natuur: 1.800 hectare
- hoeveelheid gewonnen (keramische) klei: 5,5 miljoen m³
- gerealiseerd waterstandseffect: 40 cm waterstandsdaling
 
 
Bron: J. Hijlkema, J. Lok, I. Reerink & M. Smits (2017), Onderzoek naar kleiwinningen langs de Grote Rivieren sinds 2000.
About the author
Fenke Paus | Hollandse nuchterheid met een grote passie voor fotografie. Naast een brede marketing interesse heeft ze stiekem een lichte verslaving aan Facebook en Pinterest.