De 3 meest gestelde vragen over steenstrips

De 3 meest gestelde vragen over steenstrips

Bakstenen gaan al eeuwen mee. Maar wat zijn steenstrips precies? Steenstrips zijn bakstenen van ongeveer 2 cm dik. Alleen is het lang niet voor iedereen duidelijk hoe je ze gebruikt en welke voordelen er zijn. Zijn ze wel stevig genoeg? En wat kosten ze? We beantwoorden de 3 meest gestelde vragen over steenstrips.

Vraag 1: welke voordelen hebben steenstrips?

  • Steenstrips besparen heel wat plaats en zijn ideaal om een bestaande gevel in een nieuw jasje te steken.
  • Ook bij de plaatsing op binnenmuren verlies je minder ruimte. Nadat je de steenstrips hebt opgevoegd, zijn ze trouwens niet te onderscheiden van de traditionele bakstenen muren.
  • Bij plaatsing op de buitengevel blijft de normale detaillering van ramen en deuren behouden. Hierdoor heb je geen hoge aanpassingskosten.
  • De keuze aan formaten die je in baksteen hebt, heb je ook in steenstrips. De maten verschillen dus van een lengte tussen 19 en 24 cm en een hoogte tussen 4 en 6,5 cm.
  • Naast vlakke strips bestaan er ook hoekstrips voor een perfecte bekleding van de hoeken aan ramen, deuren en muren.

Vraag 2: bieden steenstrips dezelfde kwaliteit als een volle baksteen?

Baksteen en kwaliteit gaan hand in hand. Elke steen is getest en voldoet aan de strenge Belgische Benor- en Europese CE-normen. Een steenstrip is een 2 cm dikke schijf van een baksteen en heeft daarom dezelfde kwalitatieve eigenschappen. En ze zijn even vorstbestendig. In tegenstelling tot bakstenen metsel je steenstrips niet zoals een klassieke muur maar lijm je ze met een flexibele en vorstbestendige cementlijm tegen een isolatieplaat of muur. Daarna voeg je ze op, zoals bij een gewone gemetselde muur.

Vraag 3: is het financieel voordeliger om voor steenstrips te kiezen?

Een steenstrip is 20% tot 30% duurder dan een gewone baksteen, afhankelijk van het gekozen formaat. Dat klinkt misschien niet zo logisch. Maar je mag niet vergeten dat we eerst een baksteen produceren en daarvan een steenstrip zagen. De zaag- en handlingkosten zijn bijkomende kosten die je bij gewone bakstenen niet hebt.
Aan de andere kant zijn steenstrips vaak een ideale oplossing voor bouwtechnische problemen. Ze zijn vlot en sneller te plaatsen dan volle bakstenen, zonder extra aanpassingen aan ramen of deuren.

Conclusie?

Steenstrips bieden creatieve mogelijkheden op het vlak van bouwen en verbouwen. Ze zijn makkelijk combineerbaar met de klassieke baksteen, maar ook met isolatie, zoals bijvoorbeeld E-Board. Hiermee isoleer je je buitenmuur. En geef je je gevel een compleet nieuw uitzicht. Steenstrips zijn ook ideaal voor plafondbekledingen en overkragingen. En ze bieden een oplossing voor problemen die elke bouwer of verbouwer regelmatig tegenkomt. Daarbij heb je bij steenstrips evenveel keuze als bij baksteen op vlak van kleur en formaat.
About the author
Heleen Grootaers | Interne communicator en Email Marketing specialiste. Ze ziet onmiddellijk dt-fouten, houdt het kort en krachtig en googelt heeeel graag. Wil je haar aandacht? Zeg gewoon New York en ze is all ears.