Bouwstijl en baksteenkleur, is er nog altijd een duidelijk verband?

Bouwstijl en baksteenkleur, is er nog altijd een duidelijk verband?

Modern bouw je met een strakke, eenkleurige baksteen. Klassiek bouw je met een rijkelijk geschakeerde en verouderde baksteen. Of anders gesteld, de keuze van bouwstijl bepaalt in grote mate de keuze van de baksteen voor de gevel. Klopt dat?

Top 5 bouwstijlen voor gezinswoning

Een woning toewijzen aan een bouwstijl is net als muziek indelen in genres. Soms is het genre klaar en duidelijk, vaak is het een mengelmoes aan muzikale invloeden die er iets unieks van maken. Als we ons baseren op de indeling die portaalsite Livios hanteert, dan bestaat de top 5 in België uit moderne woningen, eigentijdse woningen, fermettes, pastorijwoningen en bungalows.

Welke bouwstijl is het nu?

Bij een term hoort een beschrijving. Moderne woningen kenmerken we vaak door strakke lijnen, sobere vormen, veel glas en een plat dak. Een fermette staat voor een nieuwbouwwoning in hoevestijl, een pastorijwoning is gebaseerd op de typische stijl van oude pastoorswoningen en een bungalow is een laagbouwwoning waarbij je alle vertrekken op één verdieping vindt. Een eigentijdse woning vult de grote ruimte tussen moderne en klassieke bouwstijl en wordt omschreven als een evenwichtige mix van zowel moderne als klassieke elementen.

Heeft zo’n indeling nut?

Absoluut. Bij de zuivere invulling van een bouwstijl, hoort ook een typische invulling op gebied van sfeer en kleur. En dat kan je dan verder vertalen naar een mix van passende bouwmaterialen. Een voorbeeld: een pastorijwoning heeft een uitgesproken voordeur, hoge rechthoekige ramen met een rijkelijker raamprofiel, een zadeldak met tegelpannen of zacht genuanceerde, gegolfde kleidakpannen, een hoge plint in blauwe steen of arduin en een fris oranjerode gevelsteen in klein formaat met verouderde afwerking.
 
Aan de andere kant, hoe vaak kan je vandaag nog zeggen, dit is pure blues, rock, deathmetal, hiphop of dubstep? Elke muzikant geeft er een eigen invulling aan. Geldt dat ook niet voor het bouwen van een woning? Leg je daar ook niet altijd een beetje je eigen ziel in?

Buiten de lijntjes kleuren leidt soms tot unieke creaties

Een modern gebouw qua architectuur en toch opgetrokken met Oud Maasland, een verouderde, rode baksteen. Verlijmd zelfs! Geef toe, geen voor de hand liggende vertaling van bouwstijl naar materiaalkeuze. Het resultaat is nochtans prachtig. Een klassieke villa bekleden met de nieuwe baksteenkleur Lima, terwijl deze kleur steevast voor strakke, moderne architectuur wordt voorgeschreven. En opnieuw een heel geslaagde stijloefening.
 
Conclusie: over smaken en kleuren valt niet te twisten. Gelukkig maar.
About the author
Dominique Nassen | Marketing Manager en een echte baksteen-nerd met ruim 2 decennia ervaring op de teller. Houdt van een goede discussie, én van teamwork. Bijna zoveel als van de Italiaanse keuken. Verliest zijn cool compleet als één van beide voetbalzonen scoort. Of net niet scoort.