6 gekaleide kleuren voor een uniek geveleffect

6 gekaleide kleuren voor een uniek geveleffect

De ontwikkeling staat nooit stil

Het vakmanschap van de steenbakker heeft in de loop der jaren voor een zeer uitgebreid spectrum van baksteenkleuren gezorgd. Alle trukken van de foor worden aangewend. Door te variëren in grondstoffen, vormprocédé en baktechnieken slagen we erin om telkens weer uit te pakken met verrassende kleuren en kleureffecten. Maar ook als een steen uit de oven komt, houdt het nog niet op. Integendeel.

Kaleien is niet enkel een gevelbehandeling

Nog nooit van kaleien gehoord? Dat is een speciale “schilder”techniek voor het bewerken van een gevel. Alleen gebruik je hierbij geen verf maar een kaleimengsel, dat bestaat uit gebluste kalk, water en zand. Na het uitstrijken op de gevel, hardt de kalei uit. Het uitzicht is ook enigszins anders, vergeleken met een geschilderde gevel. Een gekaleide gevel is iets ruwer en gladder, de kleur is iets matter.

Kaleien is een eeuwenoude techniek, maar het blijft een hele karwei. Het kan echter ook anders. Je kan gewoon gekaleide stenen gebruiken voor hetzelfde effect.

Rainbow of snowdust, aan jou de keuze

Het principe is relatief eenvoudig. Een cementlaag wordt op de gebakken steen aangebracht en hardt uit. Het resultaat is een matte, witte of grijze baksteen die hetzelfde effect uitstraalt als bij een gekaleide gevel. Belangrijk is dat de basissteen een gelijkaardige kleur heeft. Wordt een steen beschadigd en de steenscherf zichtbaar, dan zal dat niet zo opvallen.  

Vandersanden biedt sinds kort een krachtige reeks kleuren aan onder de naam Rainbow (Wapper) en Snowdust. Bij Rainbow (Wapper) dekt de kaleilaag volledig af en krijg je het pure effect in White of Silver. Snowdust is anders. De kaleilaag is dunner , waardoor de kleur van de basissteen nog enigszins erdoor komt. Hier gebruiken we wél stenen met een andere basiskleur, zoals de geel-grijze Hubertus of de donkerbruine Pesa. Dat geeft een mooi samenspel van tinten.

Een eeuwenoude techniek voor een klassieke bouwstijl?

Gekaleide stenen zullen zeker tot hun recht komen in de klassieker aanvoelende woningstijl. Maar eigenlijk hoef je op de meeste bakstenen geen stijllabel te plakken. De manier waarop een architect een materiaal inzet, hoe het wordt gecombineerd, dat is belangrijker. Ook in moderne architectuur kunnen Rainbow en Snowdust voor een heel apart effect zorgen. Zo kan je bijvoorbeeld opteren om de stenen te verlijmen, waardoor je er een heel andere richting mee uitgaat. Een kwestie van creatief zijn.
About the author
Dominique Nassen | Product Manager en een echte baksteen-nerd met ruim 2 decennia ervaring op de teller. Houdt van een goede discussie, én van teamwork. Bijna zoveel als van de Italiaanse keuken. Verliest zijn cool compleet als één van beide voetbalzonen scoort. Of net niet scoort.