Moderne know how voor verouderde gevelstenen
10/09/2015

Nieuwsoverzicht

Een bouwheer of architect kan opteren voor de nieuwe variant om diverse redenen. De prijs ervan is veelal gunstiger, de beschikbaarheid beter gegarandeerd en belangrijker nog, de kwaliteit van dit soort gevelstenen is gegarandeerd door de fabrikant.

Getrommeld versus verouderd

De meest bekende techniek is het trommelen van bakstenen. Zoals de naam van deze techniek al doet vermoeden passeren de gebakken gevelstenen in een trommel. Deze zorgt ervoor dat de stenen tegen elkaar botsen en “gekwetst” worden, met afgebroken hoekjes en randen tot gevolg. Door er intussen mortelpapjes op te spuiten, krijgen de steenoppervlakken nog een extra verweerd uiterlijk. Alle gekende steenfabrikanten hebben wel een getrommelde reeks in hun assortiment. Vandersanden Group heeft het echter anders aangepakt. Wij trommelen niet, wij verouderen. What’s in a name, zou je denken. Maar er is wel degelijk een belangrijk verschil.

De voordelen van het Nostalgie-procedé

Vandersanden Group heeft het trommel-procedé in haar productieproces geïncorporeerd en geautomatiseerd. Wij trommelen niet met gebakken stenen, maar met ongebakken stenen die klaarstaan om in de oven te gaan. Dit heeft belangrijke voordelen. Ongebakken stenen zijn nog niet zo hard. De hoeken en randen springen er niet vanaf bij het trommelen, maar zijn eerder gekneusd en afgerond. Bovendien worden de mortelpapjes op het steenoppervlak ingebakken tijdens het daaropvolgende bakproces, zelfs op de afgeronde hoeken. Het resultaat is een verouderde gevelsteen die veel natuurlijker oogt en nóg meer lijkt op een herbruiksteen. Deze reeks draagt de toepasselijke naam “Nostalgie”.

Gepatenteerd en gecertificeerd

Voor deze verouderingstechniek heeft Vandersanden Group een octrooi verworven. Hierdoor is onze innovatie beschermd en kan een ander dit niet zomaar kopiëren. Maar ook voor architect en bouwheer betekent dit een extra garantie op kwaliteit. Omdat de veroudering tijdens het fabricageproces plaatsvindt, gelden voor onze verouderde gevelstenen dezelfde kwaliteitsnormen als voor alle andere producten. Zij zijn op identieke wijze gekeurd en getest in kader van algemeen geldende kwaliteitsnormen als Benor of CE. Het mooie uitzicht van gerecupereerde stenen, maar wél met de gegarandeerde kwaliteit van nieuwe stenen. Niets dan voordelen dus.

Bekijk hier het gamma verouderde gevelstenen