Blijf trots op wat u bouwt

 
Het mooiste maak je samen. Wanneer u als bouwheer, architect of verwerker een project ontwerpt, bouwt of laat bouwen, heeft u ongetwijfeld de intentie dat het gebouw op lange termijn er nog net zo mooi uit ziet als bij oplevering. Witte uitslag door zout- en kalkuitbloeiing of vergipsing kan afbreuk doen aan dit beeld, net als groenafzetting en vervuiling door weersinvloeden.
 
Vandersanden heeft de ambitie om producten te ontwikkelen die langdurig mooi blijven en waarvan de kwaliteit consistent is. Daarom hebben we een oplossing ontwikkeld voor dit fenomeen: geïmpregneerde bakstenen.
 
Door gevelstenen na het bakproces te bewerken met een speciale vloeistof, maken wij deze waterafstotend. Het resultaat? Een langdurig mooie gevel die veel beter beschermd is tegen al deze vervuilingen. Bovendien is er geen meerprijs voor deze bakstenen.
 
De belangrijkste voordelen en informatie over onze geïmpregneerde bakstenen hebben we voor u samengevat in een overzicht.

Voordelen

  

     

Langdurig mooie gevel

     
        Blijft droog,
  minder vuilaanslag

   
     Blokkeert kalk,
       zout en gips

     

Goede mortelhechting

   
    Vriest niet kapot,
  poriën blijven open

Veel gestelde vragen

 
1. Is er een meerprijs?
 
Neen, er is geen meerprijs. Vandersanden draagt deze investering zelf. Dat sluit aan bij de duurzaamheidsstrategie en bij onze trots voor het mooie product.
 
2. Met welke (metsel)mortel moet ik geïmpregneerde stenen verwerken?
 
Op de technische fiche staat de initiële wateropname (IW-klasse) van zowel de geïmpregneerde als de niet-geïmpregneerde baksteen. De mortel dient aangepast te worden aan de desbetreffende IW-klasse, zoals dit standaard het geval is. Het is dus niet nodig speciale mortel te gebruiken. Vanzelfsprekend wordt er in een natte periode best minder water aan de mortel toegevoegd en worden de stenen droog verwerkt.
 
3. Hoe zit het met doorstrijkmortel?
 
Ook hier geldt dat de mortel in kwestie aangepast moet zijn aan de omstandigheden. We raden steeds aan om droge stenen te verwerken en minder water toe te voegen aan de mortel in een natte periode.
 
4. Welke voegmortel moet ik gebruiken bij geïmpregneerde stenen?
 
Voor de voegmortel geldt altijd de volgende regel: pas je voegmortel aan aan de eigenschappen van de gevelsteen. En gebruik bij voorkeur een waterafstotende voegmortel.
 
5. Is het een chemisch product?
 
Impregneren is een beproefde techniek, waarbij men gebruik maakt van waterwerend product. De producten dringen onmiddellijk in de gevelsteen en binden zich volledig. Het product is niet schadelijk voor het milieu.
 
6. Is impregnering zichtbaar op de gevelsteen?
 
Neen, de impregnering die Vandersanden toepast is volledig onzichtbaar.
 
7. Hoe herken of weet ik welke stenen geïmpregneerd zijn en welke niet?
 
Op de orderbevestiging wordt duidelijk aangegeven welke stenen geïmpregneerd zijn. Aan deze bevestiging wordt ook een informatiedocument toegevoegd. Bijkomend worden de pakken van de geïmpregneerde stenen voorzien van een A3 flyer met tips door en voor specialisten om met elkaar te streven naar langdurig mooie gevels. Op de CE-fiche op de pakken van geïmpregneerde stenen staat ook een “c” linksboven.

Voor u als bouwheer

Download de whitepaper

 
In 2017 installeerden we de eerste geautomatiseerde impregneerlijn in onze fabrieken. In de loop van 2020 zullen alle stenen die gevoeliger blijken te zijn voor dergelijke vervuilingen geïmpregneerd zijn. We hebben al onze ervaringen en tips voor u in een whitepaper verzameld. Hierin leggen we uitgebreid uit hoe en waarom wij onze bakstenen impregneren. U vindt er het volgende in terug:
 
 • Welke technieken gebruiken we om onze bakstenen te impregneren?
 • De baksteen is waterafstotend. Hoe werkt dan de waterhuishouding?
 • Wat zijn de voordelen van een geïmpregneerde baksteen?
 • Zijn er aandachtspunten bij de verwerking?

Verwerkingsvoorschriften

 
Voor de verwerking van deze beschermde gevelstenen gelden dezelfde standaardvoorschriften als bij gelijk welke gevelsteen. De volgende verwerkingsvoorschriften verdienen extra aandacht:
 
 • Verwerk geen natte gevelstenen. Snij de hoezen aan de zijkanten open om condens vocht te laten verdwijnen.
 • Bescherm geopende pakken tegen regen en dek ze ’s avonds na de werken terug af.
 • Bescherm vers metselwerk tegen koude, slagregen en wind.
 • Tijdens het metselen en het uitharden van de mortel mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5°C en niet hoger dan 30°C.
 • Werk niet op bevroren ondergrond of bij risico op vorst.
 • Let op met overmatig watergebruik bij de aanmaak van de mortel. Volg de voorschriften van de fabrikant en voeg niet meer water toe dan de voorgeschreven hoeveelheid.
 • Niet bij vorst en regenweer. 
 • Werk enkel op droge muren, veeg natte stenen eerst droog.

Morteladvies

 
Het type mortel dat gebruikt wordt door de verwerker, wordt afgestemd volgens de initiële wateropname (IW-klasse) van de baksteen. Op de technische fiche zal zowel de initiële wateropname van de geïmpregneerde, als de niet-geïmpregneerde baksteen staan.
 
Op het CE-label van de verpakkingshoes kunnen geïmpregneerde producten herkend worden aan de “C” linksboven op het CE-label. Ook op de bestelbon zal dit reeds vermeld staan. Verifieer dus of het om geïmpregneerde of niet-geïmpregneerde gevelstenen gaat en stem de metselmortel af op de bijhorende IW-klasse zoals op de technische fiche aangegeven.
 
De technische fiches kan u per steen downloaden in het downloadcenter.

Heeft u nog vragen?

Contacteer ons

Onze adviseurs beantwoorden graag al uw vragen omtrent onze geïmpregneerde bakstenen. Vul onderstaande formulier in en stel uw vraag. Wij nemen vervolgens zsm contact met u op.