Voor welk type verbouwingswerk kan je welke premie aanvragen?

Er bestaan verschillende premies of financiële voordelen voor een aantal verbouwingswerken in Vlaanderen. Voor welke premie(s) je in aanmerking komt, is afhankelijk van de voorwaarden van die premie.

Een goede tip: ga op voorhand na op welke premies je recht hebt. Het is heel wat uitpluiswerk, maar het helpt je wel financieel.
 
Je kan hiervoor naar www.premiezoeker.be gaan. Deze tool laat je zien welke premies je kan aanvragen in jouw gemeente. En of je ervoor in aanmerking komt.
 
Informatie over verschillende premies kan je nalezen op www.vlaanderen.be.
 
Specifiek voor de buitenmuurisolatie vind je hier een overzicht van de mogelijk premies:

Vlaanderen:

 1. Breng je muurisolatie aan op de bestaande buitengevel? Dan ontvang je een maximale energiepremie van €15/m². De voorwaarde hierbij is dat een aannemer de na-isolatie aanbrengt (Rd isolatiemateriaal ≥ 2,0 m²K/W).
   
 2. Bij gelijktijdige uitvoering van de na-isolatie van muren en raamvervanging kan je de combinatiepremie muur + raamvervanging aanvragen:

  • de premie voor muurisolatie blijft €15/m² (maximaal €2000)
  • vervanging van enkel glas door glas met Ug-waarde van maximaal 1,1 W/m²K en Uw-waarde (venster) van max 1,7 W/m²K: €48/m² (maximaal €1680).
  • vervanging enkel of dubbel glas door glas met Ug-waarde van 0,8 W/m²K en Uw-waarde (venster) van max 1,7 W/m²K: €60/m² (maximaal €2100).

  De voorwaarde hierbij is dat de eindfacturen voor de muurisolatie en raamvervanging maximaal 12 maanden uit elkaar liggen.

  Beschermde afnemers

  Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas. Voor beschermde afnemers worden de premie en de maxima met 50% verhoogd.
   
 3. Vlaamse verbeteringspremie: voor personen met een beperkt inkomen. Je kan beroep doen op deze premie als de woning minstens 25 jaar oud is en je binnen de inkomensgrenzen valt. Deze isolatiepremies voor gevelisolatie reikt de overheid uit aan zowel eigenaars als huurders. En enkel aan verhuurders die hun huurwoning 9 jaar aan een sociaal verhuurkantoor verhuren.

   
 4. Vlaamse renovatiepremie: de renovatiepremie wordt momenteel omgevormd tot een belastingvermindering of -krediet. Vanaf de zomer van 2015 kan je de renovatiepremie, onder de vorm van een belastingvermindering of -krediet, terug aanvragen. De voorwaarden blijven dezelfde, maar de terugbetaling gebeurt in drie schijven. 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest varieert de energiepremie voor buitengevelisolatie naargelang het inkomen. Dat kan €40, €45 of €50/m² zijn. Met een maximum van 50% van de totaalfactuur. Ook hier is de voorwaarde dat een aannemer de na-isolatie van de bestaande buitenmuur aanbrengt (Rd isolatiemateriaal ≥ 3,50 m²K/W). Voor woongebouwen gelegen in een R.V.O.H.R.-zone (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting en de Renovatie) wordt het premiebedrag automatisch verhoogd met 10%.