Volledige vormvrijheid voor architect met baksteen

De nieuwbouw Saxion Hogeschool in Enschede (NL) vereiste een innovatieve uitstraling, maar ook inpassing in een vrij traditioneel straatbeeld. Daarom ontwierp de architect met Signa zijn eigen metselpatroon voor een creatieve gevel. Vandersanden Group engineerde en produceerde deze Signa gevelsteenpanelen.

Historische plek vraagt flexibel ontwerp

Saxion kocht een prachtig terrein op een historisch belangrijke plek. Daarop stond een oude villa met daarrond nog open ruimtes en mogelijkheden. Er waren wel verschillende stedenbouwkundige randvoorwaarden. De meest belangrijke was de flexibiliteit van het toekomstige gebouw. Het onderwijs evolueert en verandert continue. En daarom kwam de vraag om het gebouw zo te ontwerpen dat deze veranderingen mogelijk zijn. Saxion startte in samenwerking met IAA Architecten dat ambitieuze project op.
 

Innovatie voor een veilige studieomgeving

Saxion Hogeschool gelooft dat elke campus bijdraagt aan de directe omgeving. Voor vele studenten zijn de gebouwen van Saxion zelfs een eerste aanraking met de hogeschool. Zo’n gebouw dient dan ook iets ‘meer’ uit te stralen. Los van goed onderwijs, is het de bedoeling van het gebouw om een gevoel te geven een aangename, gezellige en veilige omgeving te zijn voor studenten. Vandaar een duidelijke briefing naar de architect: zorg dat de gebouwen die kwaliteiten hebben!
De gevel straalt innovatie uit, dat is het mooie: het gaat om een combinatie van een nieuwe techniek (geprefabriceerde vliesgevelconstructie) met een zekerheid van het verleden (baksteen). En innovatie is een stap die Saxion graag vooruitzet.

Speciale patronen

Past het gevelsysteem Signa binnen de waarden die Saxion vooropstelt? Daar heeft IAA Architecten eerst naar gekeken. Saxion kan van alles willen, de architect kan van alles bedenken, maar is het realiseerbaar? Doordat Saxion vanaf het voorproces al in contact kwam met Vandersanden Group en de fabriek bezocht, wist de bouwheer exact wat het product inhield. Hierdoor ontstond al in een vroeg stadium een nauwe samenwerking tussen leverancier, opdrachtgever en architect. Het schoolvoorbeeld van een innovatietraject.
Signa bood de architect een grote vormvrijheid. Gemetselde ornamenten en speciale patronen drukken het technische karakter van Saxion Hogeschool uit. De ‘zigzag slalom’ herinnert aan de textielgeschiedenis van Enschede.
De gevel is opgebouwd met Signa prefab gevelsteenpanelen. Op watervaste panelen verlijmt men de steenstrippen. Daarna monteert men deze panelen met bevestigingshaken aan een gevelframe. Achter dat gevelframe is de isolatie al geplaatst.
 

Zelf ontworpen baksteenpatronen

De architect selecteerde eerst drie verschillende kleuren uit het uitgebreide aanbod gevelstenen. Hiermee ontwierp hij speciale, voegloze baksteenpatronen. Vanuit de uitgewerkte gevel startte daarna de engineering. De gevel werd opgedeeld in hanteerbare panelen. En hierop brachten ze in de fabriek de steenstrippen machinaal aan. Een bijzonder detail is dat de panelen na plaatsing demonteerbaar zijn. Zijn er bijvoorbeeld extra ramen nodig? Dan is het eenvoudig om de panelen te verplaatsen of te verwijderen. Dat maakt de gevel flexibel.
De geïsoleerde vliesgevelconstructie van Saxion Hogeschool was op de bouwplaats goed uitvoerbaar en realiseerbaar. De kant-en-klare panelen zorgden voor een snelle verwerking. Het resultaat is een innovatieve gevel. En dat is exact wat de architect voor ogen had.

Projectgegevens:

Bouwheer: Saxion, Enschede (NL)
Architect: Marko Matic, IAA Architecten, Enschede (NL)
Prefab gevelsysteem: Signa
Gevelstenen: Bordeaux, Bordeaux Wasserstrich en Rivièra Wasserstrich
About the author
Fenke Paus | Hollandse nuchterheid met een grote passie voor fotografie. Naast een brede marketing interesse heeft ze stiekem een lichte verslaving aan Facebook en Pinterest.