Tips voor een correct gemetselde gevel

Een mooie bakstenen gevel krijg je door eerst een mooie en kwaliteitsvolle gevelsteen te kiezen. Maar ook door deze gevelsteen correct te verwerken. Enkele basisregels leveren gegarandeerd een mooi resultaat op. “Weet mijn aannemer dat dan niet?” Heel waarschijnlijk wel. Baksteen is niet te scheiden van onze bouwcultuur, dus elke stielman is vertrouwd met de verwerking ervan. Maar het kan nooit kwaad om enkele tips mee te geven.

Tip 1: laat de totale hoeveelheid gevelstenen op de werf leveren voordat de metselwerken beginnen

Zo kan je de gevelstenen goed mengen. Plaats de pakken op een droge ondergrond, bijvoorbeeld op houten balkjes.
 

Tip 2: meng de gevelstenen uit 4 of 5 pakken

Dat is één van de belangrijkste adviezen die we kunnen geven om een mooie, natuurlijke kleurschakering te krijgen. Raap de stenen diagonaal van een pak af, zoals aangegeven op het schema dat in elk pak steekt. Mengen is een continu proces. Open daarom de volgende pakken als de eerste bijna afgeraapt zijn en meng verder.
 
Kom je stenen tekort? Geen nood. Houd nog genoeg stenen uit de eerste levering aan de kant, zodat je bijgeleverde stenen kan inmengen.

Tip 3: houd rekening met de maten van de gevelstenen

Elk pak gevelstenen bevat een CE-fiche, waarop de belangrijkste eigenschappen van het product staan. Zo ook de gemiddelde maten. Ook al zijn deze maten gebaseerd op steekproeven, door de hoge maatvastheid is er weinig variantie. Controleer dat heel eenvoudig door 10 stenen willekeurig uit meerdere pakken en uit verschillende lagen van een pak te selecteren. Leg ze langs en tegen elkaar, meet de totale lengte en deel tenslotte door 10. De uitkomst is de gemiddelde lengte. Stapel ze daarna op elkaar en herhaal deze werkwijze om de gemiddelde hoogte te bekomen. Je kan dat eventueel nog eens met 10 andere stenen herhalen.
 

Tip 4: bescherm de gevel tegen regen

Bescherm de eerste metsellagen tegen opspattend vuil. Dat los je op door ze met plastic te bedekken. Maar je kan bijvoorbeeld ook wat steenpuin of kiezel rond het bouwwerk strooien.
 
Even belangrijk is het afdekken van vers metselwerk. Als dat langdurig met water verzadigd is, vergroot de kans op uitlogingen, cementsluiers en uitbloeiingen. Dek dus elke avond goed af om geen onnodig risico te lopen.

Meer uitleg?

Je kan ons altijd contacteren. De belangrijkste tips staan gebundeld in een handige adviesfolder. Stuur voor meer info een mailtje naar info@vandersanden.com of bel ons op het nummer 089 510 140.
About the author
Dominique Nassen | Marketing Manager en een echte baksteen-nerd met ruim 2 decennia ervaring op de teller. Houdt van een goede discussie, én van teamwork. Bijna zoveel als van de Italiaanse keuken. Verliest zijn cool compleet als één van beide voetbalzonen scoort. Of net niet scoort.