Straatbakstenen in verschillende types en formaten? Ja, absoluut!

Je kan straatbakstenen eigenlijk indelen in 2 soorten: vormbak en strengpers. Bij een vormbaksteen persen we de klei machinaal in een vorm. De strengperssteen daarentegen start als een lange streng klei, waarbij een draad de stenen in de gewenste maat snijdt. In deze blog zoomen we in op de vormbakstenen.

Bezand en onbezand

Bij de vormbakstenen heb je 2 types: bezand en onbezand. Bij een bezande steen doen we een laagje zand in de vormbak,
zodat de klei na het vormen eenvoudig loslaat. Bij een onbezande steen glijdt de steen uit de vormbak met behulp van water.
 
Het verschil tussen de 2 is dan ook direct ontstaan. Waar de bezande steen een bezand en daarmee een wat ruwere toplaag heeft, is de onbezande steen qua uiterlijk iets ‘gladder’ met een subtiele glans. Als we naar kwaliteit kijken, zorgt de bezanding voor wat extra grip. Maar er zijn meerdere factoren die de algemene gladheid van een steen bepalen zoals de gebruikte kleisoort, de wateropname, de hoeveelheid graniet of harde chamotten.

Formaten

Vormbakstenen zijn in verschillende formaten te produceren: waalformaat, dikformaat, keiformaat, Rijnformaat en langformaat. Ook zijn speciale formaten als bisschopsmutsen (lees: betonstraatstenen in speciale vormen), tegels of vormstenen te produceren op de vormbakmanier.
 
Elke producent laat via de KOMO certificering de maattoleranties per steen opnemen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de kwaliteitseisen EQ+ en EQ++ toegekend worden. Hoe kleiner de maatspreiding, hoe mooier en strakker het uiteindelijke straatwerk.

Verbanden

Voordat een steen daadwerkelijk gestraat wordt, moet men eerst nadenken over de functie van het te bestraten oppervlak. De meest gebruikte verbanden zijn:
  • Halfsteensverband
  • Elleboogverband
  • Keperverband
  • Visgraatverband
Voor functionele omgevingen, zoals een rijbaan, is het de bedoeling dat de stenen veel druk van het passerende verkeer opvangen. In dat geval straat men het meest in een Keper-, visgraat-, of elleboogverband. Voor een trottoir of een fietspad volstaat constructief een halfsteensverband. Daarnaast worden ook prachtige pleinen in allerlei mogelijke sierverbanden bestraat. Hierdoor ontstaan de mooiste patronen. De mogelijkheden zijn oneindig qua ontwerp. 
Wil je nog meer inspiratie? Klik hier.
About the author
Fenke Paus | Hollandse nuchterheid met een grote passie voor fotografie. Naast een brede marketing interesse heeft ze stiekem een lichte verslaving aan Facebook en Pinterest.