Hoe een straatsteenontwerp maken in 7 stappen

In deze tijd is participatie heel belangrijk. De burger denkt graag mee over zijn of haar leefomgeving, zodat de overheid ondersteunend kan optreden in plaats van oplossend. Voor ontwerpers en overheid is dat een nieuwe manier van samenwerken die veel mogelijkheden biedt. Hoe meer betrokkenheid vooraf en tijdens een project, hoe groter de tevredenheid achteraf.

HUWA personal design tool

Het vraagt wel om een nieuwe benadering. Neem bijvoorbeeld de herinrichting van een straat. Waar vroeger een plan gepresenteerd werd tijdens de aanleg ervan (of na afloop), wordt nu in een vroeg stadium samen met de omwonenden bekeken wat de mogelijkheden zijn.
 
Met de HUWA design tool schetst de ontwerper heel realistisch het toekomstige straatbeeld. De huidige situatie is bekend, maar wat gaat er werkelijk veranderen? Hoe ziet het nieuwe centrum er straks uit? Welke kleur straatbaksteen is gebruikt? Welk effect heeft het op de totale omgeving? Allemaal vragen waarop vooraf al een antwoord komt.

Hoe werkt het?

We leggen het je uit in 7 gemakkelijke stappen. Start op deze link: http://huwastraatbaksteen.mixtool.nl/.
 

Stap 1: kies een voorbeeld of laad een eigen foto op

In dit geval is voorbeeld 2 gekozen.
 

Stap 2: kies het formaat straatbaksteen

 

Stap 3: selecteer minimaal 1 en maximaal 4 kleuren

Voor het voorbeeld kozen we 2 kleuren.
 

Stap 4: als je meer dan 1 kleur kiest, bepaal je hier de verhouding

In het voorbeeld is de verhouding 50/50.
 

Stap 5: kies legpatroon en voegkleur

In deze stap ontstaat een beeld waarin de gekozen kleuren verwerkt zijn. Onder het plaatje kan je het legpatroon wijzigen. Je hebt keuze tussen elleboog, keper of halfsteens verband. En kan je ook de voegkleur aanpassen. De keuze in het voorbeeld is elleboogverband.
 

Stap 6: het eindresultaat

Deze stap voegt steenkeuze en afbeelding samen. Je krijgt een realistisch beeld van hoe een bepaalde kleur tot uiting komt in de omgeving. Door de stappen vaker te doorlopen en daarbij altijd andere kleuren te kiezen, kan je kleuren vergelijken om zo een goed doordachte keuze te maken.
 
In deze stap download je direct de afbeelding. Klik op de knop onder de afbeelding en sla het resultaat direct op.
 

Stap 7: je gegevens

Als je de afbeelding hebt gemaakt, is het heel eenvoudig om de gekozen steenafbeelding uit stap 5 te ontvangen. Hierdoor is het ook mogelijk zelf foto’s te bewerken. Vul daarvoor naam en e-mailadres in en de download is beschikbaar.
 
We zijn benieuwd naar de resultaten!
About the author
Fenke Paus | Hollandse nuchterheid met een grote passie voor fotografie. Naast een brede marketing interesse heeft ze stiekem een lichte verslaving aan Facebook en Pinterest.