Harmonie tussen oud en nieuw in Riga

Het is niet evident om een nieuw gebouw te ontwerpen voor de oude binnenstad van Riga (hoofdstad van Letland). Het is zelfs een hele uitdaging. Nieuwe architectuur in het oude gedeelte van de stad zie je zelden en is niet erg in trek bij de lokale bevolking en toeristen. Zij geven eerder de voorkeur aan de brave briefkaart uitziende stijl van een typische Letse stad. Een nieuw residentieel project op Skarnu Street bewijst gelukkig het tegendeel: hedendaagse architectuur perfect in harmonie met de historische context.

Het nieuwe Letse project is gewaagd, mooi én in baksteen. In Letland is baksteen een geliefd, maar een vergeten materiaal. De oude gebouwen in de stad doen wel terugdenken aan een rijk bakstenen verleden.
 

Beroemde buren

Het gebouw met zes appartementen en een commerciële ruimte op het gelijkvloers is ontworpen en gebouwd in de afgelopen 10 jaar. Gesitueerd midden in het centrum van de stad, kijken de vijf gevels uit op een aantal van de meest beroemde gebouwen van het lokale erfgoed. Zoals ook het 13e-eeuwse St. John’s Church - de oudste kerk in Riga - en St. Peter’s Church, ook wel bekend als het Museum van Decoratieve Kunst en Vormgeving.
 

Drievoudige bescherming

De meeste oude gebouwen in de oude binnenstad van Riga zijn drievoudig beschermd: door de stad, de staat, en de UNESCO. De oude stad (en haar omgeving) is zelfs een World Heritage Site. De plaats waar dit nieuw project is gebouwd, is zelfs nog specialer: het is de oudste plek in de stad én de locatie waar de lokale architectuur ooit begon in een heel ver verleden. De geschiedenis herhaalt zich.

Spelen met reliëf

Het was een internationale architectuurwedstrijd in 2006 die aan de basis lag van het project. Het doel van de wedstrijd was om een ​​gebouw met karaktervolle visuele esthetische elementen te ontwerpen met respect voor de harmonie tussen oud en nieuw.
Het nieuwe project is gebouwd op de fundamenten van een compleet verwoest gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de stad zwaar werd gebombardeerd. De vele lagen en het gebruik van profielstenen in de gevel zijn een herinnering hieraan. De profielstenen zorgen voor een ‘beschadigd’ effect (reliëf) en zijn zo een terugblik op de verwoeste gevels. Het patroon is zelfs speciaal ontworpen samen met een grafisch vormgever om niets aan het toeval over te laten.
 

Een logische materiaalkeuze

Hoewel baksteen een logische keuze blijkt als gevelmateriaal, is er tijdens de aanbestedingsfase heel wat concurrentie de laan uitgestuurd. Vele materialen en gevelsystemen zijn uitgeprobeerd en getest, maar enkel baksteen voldeed aan alle eisen waaronder levensduur en flexibiliteit. Architect Mārtiņš Jaunromāns vertelt: “We hebben gewerkt met stalen waardoor we de structuur en kleur van de baksteen controleerden in de omgeving en het dag- en nachtlicht. Het bevestigde alleen maar onze eerste en laatste keuze: baksteen. Het materiaal moest ook in staat zijn de strenge Letse winters feilloos te doorstaan en ook hieraan voldeed de baksteen van Vandersanden Group.”

Projectgegevens

Architect: Jaunromāns un Ābele (Mārtiņš Jaunromāns, Māra Ābele, Ieva Skadiņa, Jolanta Šaitere, Liene Daņilēviča)
Opdrachtgever: Dekarta Property
Grafisch ontwerper: Edgars Zvirgzdiņš
Bouwkundig ingenieursbureau: IG Kurbads, Bautopas
Bakstenen: Boston en Brabant
About the author
Websitespecialiste en onderhandelaar voor de beste mediadeals. Ze komt graag to the point, houdt van alles wat homemade is en heeft een zwak voor mooie stofjes. Genieten is voor haar quality time met haar gezin en gezellige etentjes.