Engelse eyecatcher in Hoofddorp

In het zuiden van Hoofddorp (NL) waan je je eventjes in Engeland. Hier vind je een nieuwbouwproject van 1.200 woningen met een bijzonder uiterlijk. Het project is namelijk ontworpen volgens de karakteristieke Engelse bouwstijl Tudor. Martine van Vliet is landschapsarchitect en stedenbouwkundige. Sinds 2011 werkt ze aan het Tudorpark waarvan inmiddels het eerste deelplan is opgeleverd. Contour sprak Van Vliet over deze bijzondere plek en vroeg haar naar de keuzes die het ontwerpteam maakte.

Vloeiende lijnen

Vaak kiezen stedenbouwkundigen en architecten voor rechte lijnen als ze ‘polderwijken’ ontwerpen. Martine van Vliet vertelt hoe de keuze voor Tudor tot stand kwam: “Stadsarchitect Fred Kaay wilde voor dit project juist iets anders. Iets Engels, romantisch en met vloeiende lijnen. In overleg met de gemeente werd gekozen voor de Tudor-stijl. Vervolgens was het tijd voor research. Normaliter doe je dat zelfstandig. Maar voor het Tudorpark ben ik samen met de architecten van de betrokken bureaus ook op excursie naar Engeland gegaan.”

Ruime opzet in buitenruimte

Tegenwoordig zijn onderzoeksreizen naar het buitenland niet meer zo gangbaar. Van Vliet geeft aan dat het wel veel meerwaarde biedt. Zeker in dit geval, waarin de stijl zo uitgesproken is. “In Engeland troffen we ontzettend veel mooie wijken, landgoederen en tuindorpen aan die ons volop inspireerden om ook in Hoofddorp een warme, Engelse sfeer neer te zetten. Niet alleen de bouwstijl van de woningen is hierin belangrijk. Ook de buitenruimte speelt een grote rol. We gebruiken bijvoorbeeld niet alleen straatbakstenen, maar ook flagstones. Iets dat je normaliter in een nieuwbouwproject niet snel doet. We hebben allerlei pleintjes en groene ruimtes gecreëerd. Ook voerden we thema’s door in de beplanting om voor herkenbaarheid te zorgen. Die ruime opzet van groen en water past goed bij Tudor. En het houten vakwerk en de stenen bruggen zijn echte eyecatchers.”

Eenheid à la Berlage

Als vaste uitgangspunten formuleerden we vooraf negen regels waaraan we ons als ontwerpers allemaal moesten houden. In diverse workshops kwamen we tot de verschillende woningtypen, bekeken we waar we accenten wilden aanbrengen en welke bijzondere plekken we terug wilden laten komen. Het is fantastisch om te zien hoe iedereen binnen die zelfopgelegde beperking de maximale creatieve ruimte pakt. En het vasthouden aan die regels loont ook, de stijl is consistent doorgevoerd. Het is echt een geheel geworden. Tegenwoordig zie je dat nieuwbouwwijken heel erg afwisselend van opzet zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld projecten van vroeger, zoals de oude plannen van Berlage met een uniforme uitstraling. Die eenheid die we erin hebben gebracht, zorgt er nu voor dat Tudorpark er echt uitspringt.”

 

Nuances aanbrengen in materiaalgebruik

De keuze voor de straatbakstenen is belangrijk, zo vertelt Van Vliet. “De straten vormen de hoofdstructuur van de wijk. Wat ik zelf heel mooi vind, is dat je het einde van de straten niet kunt zien, doordat we gewerkt hebben met een bepaalde kromming. Dat geeft een ruimtelijk effect alsof de straat maar doorloopt. De bestrating is overal van dezelfde steen en in het hetzelfde patroon bestraat. Ook dat zorgt voor die eenheid. En inritten kunnen in dezelfde stenen gestraat worden, waardoor de stenen heel mooi doorlopen. Per buurt in de wijk brengen we wel kleine nuances aan in het materiaalgebruik. Zo hebben we een gele steen in combinatie met een rode baksteen gebruikt voor het eerste eiland. Zo stralen de straten de warmte uit die passen bij de Tudor-stijl.”

De Tudors en hun bouwstijl

Tijdens de regeerperiode van het Engelse vorstenhuis Tudor van 1486 tot 1603 ontstond de gelijknamige bouwstijl. De stijl wordt gekenmerkt door de vele ornamenten in metselwerk, zoals bogen, trapgevels en pinakels. Herkenbaar zijn de steile daken met vlakke pannen, ramen met roede-verdelingen en opvallende schoorstenen met karakteristieke chimney pots: keramische schoorsteenpotten.

About the author
Fenke Paus | Hollandse nuchterheid met een grote passie voor fotografie. Naast een brede marketing interesse heeft ze stiekem een lichte verslaving aan Facebook en Pinterest.