Een gebouw met een gezicht. Letterlijk.

In Molenstede bij Diest (BE) ligt Home Martine Van Camp, een vzw die meerderjarigen met een verstandelijke handicap ondersteunt op het vlak van leven, wonen en dagbesteding. De vzw dankt haar naam aan een meisje, dat kampte met een aangeboren hartafwijking. Voor haar werd een fonds opgericht om een noodzakelijke operatie in de Verenigde Staten mogelijk te maken. Na het overlijden van Martine werden de resterende gelden geschonken aan de vzw en kon een dagcentrum gebouwd worden.

Nieuwbouw en renovatie

In 2015 startte de vzw met de verbouwing van hun bestaande complex. Om de herinnering levend te houden, ontstond het idee om een portret van de jonge Martine aan de inkomhal te plaatsen. Beeldend kunstenaar Jan Peirelinck kreeg de opdracht om dat te verwezenlijken.
 

Baksteen als antwoord

De kunstenaar koos ervoor om het gezicht in de gevel zelf te verwerken, in baksteen. Het Signa®-systeem bood hem alle mogelijkheden om het beeld in 3D uit te werken. Vandersanden zorgde voor alle materialen: achterplaten, lijm en steenstrips op maat. De kunstenaar kleefde zelf de strippen in een door hem uitgetekend patroon. In juni nog worden de baksteenpanelen tegen de gevel van de inkomhal gemonteerd.

Kunst en bouw gaan hand in hand

Voor dit kunstproject heeft Signa® grote voordelen. Het kleurenspectrum van het Vandersanden-gamma is zo breed, dat je hiermee alle kanten op kan. Daarnaast kan je experimenteren met reliëf en dieptewerking. De steenstrippen zijn daarom in verschillende diktes aangeleverd. Het resultaat is zowel figuratief als abstract. Van veraf zal het portret van Martine zeer duidelijk te zien zijn als ware het een foto, van dichtbij is het kunstwerk een intrigerend spel van vormen, lijnen en kleuren. Abstracte kunst met Signa®.
 
About the author
Dominique Nassen | Product Marketing Manager en een echte baksteen-nerd met ruim 2 decennia ervaring op de teller. Houdt van een goede discussie, én van teamwork. Bijna zoveel als van de Italiaanse keuken. Verliest zijn cool compleet als één van beide voetbalzonen scoort. Of net niet scoort.