“Een brug als een plein”

Dat is wat architecte Liesbeth van der Pol beoogde toen ze de nieuwe brug over de Boelegracht in Amsterdam tekende. Wat initieel een praktische fietsers- en voetgangersbrug zou worden, is nu een heuse trekpleister in de Zuidas buurt. Amsterdam staat bekend om zijn grachten en bruggen. De Lex van Deldenbrug doet deze naam alle eer aan.

De Lex van Deldenbrug is geïnspireerd op de Torensluisbrug over Het Singel. Hij is vernoemd naar de in Amsterdam geboren Joodse componist Lex van Delden (1919-1988). De naam van de brug sluit aan bij de overige straten in Gershwin die eveneens vernoemd zijn naar Joodse componisten.


Veilig, praktisch en sfeervol

De brug staat wat bol en is ongeveer even lang (26,5m) als breed (24m). Voor de aankleding van de brug, koos de architect overwegend voor warme geel-bruintinten. Dit in harmonie met de nabijgelegen Symphony torens. Kleiklinkers Rivièra DF en Lerida DF doen de brug werkelijk oplichten in het straatbeeld. De rood-oranje kleur van de Rivièra klinker zorgt voor een duidelijke afbakening van het fietspad. Gecombineerd met de ledlampjes in de bestrating is de Lex van Deldenbrug een veilig fiets- en voetgangerspad. Tegelijkertijd is de heldere brug een aangename en sfeervolle rustplaats binnen de stad. Een plek om even stil te staan en om je heen te kijken wat er allemaal in de stad gebeurt. Genieten van de avondzon en van het water beneden je dat door heel Amsterdam stroomt.

Meer projectgegevens:

Lengte: vrije overspanning van 26,5 m
Breedte: ca. 24 m
Architect: Liesbeth van der Pol  van DOK architecten
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam Projectbureau Zuidas
Constructeur: Royal Haskoning
Aannemer: Dura Vermeer Beton- en Waterbouw regio Noord West
Gebruikte kleiklinkers: Lerida DF en Rivièra DF