Design & Build maakt holle-bolle gevel van baksteen mogelijk

Eerst was er het idee om een buikvormige gevel van baksteen te maken. Toen maakte de Gemeente daar een Design & Build opdracht van. Kostenbeheersing versus creativiteit, maar de mannen wisten van aanpakken. Gewoon een éénmalig nieuw product ontwikkelen, once-in-your-lifetime ga je dat meemaken bij Vandersanden.

De nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) De Cammeleur in Dongen kreeg een bakstenen buikvormige gevel vanaf de 1e verdieping over een lengte van 55 meter en onderbroken door een atrium. Vier partijen hebben samengewerkt om hiervoor prefab-elementen te ontwikkelen. Laat je rondleiden door de architect met deze video.
 
De ronde vormen zijn niet mogelijk in metselwerk. De aannemer had het idee om de gevel te voorzien van een ronde betimmering, en die met steenstrips te beplakken, maar dat leek op voorhand al een dure en arbeidsintensieve optie. Wij lieten onze E-Board® isolatieplaten zien waar de steenstrippen opgeplakt worden. Die EPS-platen zijn niet rond, maar kunnen wel worden gebogen. Zo gingen we aan de slag met een mock-up en dat werd wel wat. Maar deze mock-up was te klein voor de enorme oppervlaktes.
 
Plan twee kwam van een gespecialiseerd bedrijf die (fantasie-)vormen van EPS-materiaal kan maken. Een decorstuk zoals de grote hand van The Voice of een kunststuk om een viaduct te ondersteunen, met 3D-lasersnijmachines is alles mogelijk. se mogelijk. Zij zijn reuzen-E-Board platen gaan maken ter grootte van 600 x 220 cm. Voor de montage werd een staalconstructie genomen zo kwam er een nieuwe prefab-constructie tot stand. Er is iemand echt de hele zomer aan het tekenen geweest om 34 elementen in elkaar te passen.
Stap-voor-stap kwam de uitvoering dichterbij. De ingenieurs hebben alles doorgerekend en de materialen verzameld voor de montage. Er zijn speciale bokken ontworpen om de prefab-elementen neer te leggen in een hal. In deze hal zijn de steenstrippen netjes één-voor-één op de elementen geplakt. Dit klinkt heel eenvoudig, maar er is eerst een dagje workshop gegeven om iedereen de fijne kneepjes van het strippen-plakken te laten zien. En daarna ging het snel.

 

Het uur-U naderde in de zomer. De werkzaamheden waren op de bouw in Dongen in volle gang. Het gebouw ligt naast een park met prachtige, majestueuze bomen. Maar dat is niet handig met een kraan. De prefab-constructie met E-Board platen werd op de bouwplaats ingehangen met een kraan die 40m moest overspannen. Een ambitieus project, maar dankzij de goede voorbereiding van de aannemer waren alle steunpunten op de juiste plaatsen aangebracht. Een lange stoet diepladers kwam aanrijden met de gevel-elementen.

Prefab-elementen

De gevel werd opgedeeld in 34 delen. Sommige delen zijn bol, andere hol. De delen werden elk 6 meter hoog en gebouwd van met een Steelframe-pakket, dat is een stevige, zelfdragende en isolerend stalen frame.  De prefab-elementen zijn opgebouwd uit akoestische binnenbekleding, geïsoleerd zelfdragend Steelframe-pakket, EPS-schalen en afgewerkt met keramische steenstrippen. Er werden hoge eisen gesteld aan de thermische en akoestische isolatie.

Baksteen overal

De architect Coen Smits heeft deze casus gepresenteerd op de beurs GEVEL 2018. De gevels aan de achterzijde zijn gemetseld en andere gevels zijn gemaakt van E-Board® panelen met keramische steenstrippen. Het resultaat is dat de gevel er overal in baksteen is uitgevoerd, ongeacht de ondergrond. Het project zal medio 2018 worden opgeleverd, dus je kunt nog niet gaan kijken. 

 

 

About the author
Ingrid van Helvert | Marketeer voor de gevelstenen in Nederland en Duitsland. Zoekt altijd naar het interessante verhaal achter de baksteen. Zij wil de kracht van de pen in elk medium uitproberen. Taalvervuiling is, zeg maar, echt niet haar ding, liever geen affreus taalgebruik svp. Houdt ook erg van lekker eten. En met tennis heeft ze ook iets.