Architectuur geïnspireerd door …

Vandaag de dag is er aan informatie geen gebrek. Wat vroeger alleen in de bibliotheek te vinden was, is nu digitaal massaal verspreid. Maar wel behoorlijk onoverzichtelijk. Waar zit al die info die ons interesseert? En misschien belangrijker, ons inspireert? Hoog tijd voor een top 11 van digitaal inspirerende architecturale hotspots.

1. http://subtilitas.tumblr.com/

Een Tumblr-pagina met visuele snoep voor de ogen. De betere fotografie van architectuur zonder meer. En fotografie = inspiratie. Meer moet dat soms niet zijn.

2. http://www.wallpaper.com/architecture

Wallpaper (the stuff that refines you) bespreekt meerdere thema's dan enkel architectuur, maar het is wel dát waar we naar op zoek zijn. Elke dag passeren er meerdere projecten de revue. Goede fotografie met cutting edge content.

3. http://www.archdaily.com/

Een behoorlijk complete en diverse databank van wereldwijde projecten die makkelijk en snel filterbaar zijn. De website is bijzonder overzichtelijk ontworpen en werkt razend snel. De projectinfo en artikels zijn volledig en duidelijk geschreven met vaak aandacht voor de ontwerpplannen.

4. http://www.thisiscolossal.com/tags/architecture/

Dit is waar inspiratie om draait: mooie beelden, vaak uit de context gehaald, kunstzinnig, aandacht voor humor en abstract. Fotografie staat hier centraal. Een paar minuten op deze website en de creatieveling in elk van ons doet de rest.

5. http://archidose.blogspot.be/

Sinds 1999 post John Hill uit New York (bijna) elke weekdag een interessante portie architectuur op zijn blog Archidose. De projecten, boeken en video’s die hij bespreekt zijn wereldwijd relevant. Alleen uitkijken dat je geen overdosis oploopt.

6. http://www.dezeen.com/

Opgestart door Marcus Fairs en Rupinder Bhogal in 2006. Sindsdien één van de toonaangevende websites over architectuur, design en interieurprojecten. De content is zorgvuldig samengesteld met inspirerende beelden en vlot geschreven artikels.

7. http://www.designboom.com/architecture/

Italiaanse website met kritische focus op architectuur, design, kunst en technologie. Enorme database aan projecten en artikels met vaak een conceptuele inbreng.

8. http://www.contemporist.com/category/architecture/

Pure inspiratie met enkel de focus op hedendaagse architectuur. Niet voor de begeleidende teksten, wel voor de fotografie.

9. http://architizer.com/

Een platform opgestart in 2009 waar architecten en designers hun projecten kunnen opladen en delen met iedereen. Op dit moment telt de website 83.221 architectuur- en interieurprojecten.

10. http://www.architectura.be/

De Belgische kijk op architectuurprojecten in Vlaanderen en Wallonië. Hierdoor zowat het enige platform dat online de Belgische projecten verzameld. Wel met een beperkte copy, kleine foto’s en een complexe zoekfunctie. Positief zijn de interessante nieuwsbrieven en opvolging van de actualiteit.

11. http://www.archello.com/

Archello is een databank van wereldwijde projecten met een ingebouwde zoekfilter. Filteren doe je  op categorie (cultureel, commercieel, overheid, recreatief, …) en locatie (zelfs tot in Antarctica) en materiaal (baksteen, hout, staal, …) en nog meer. Handig om gericht te zoeken naar relevante projecten.
About the author
Bart Gregoor | Export Marketeer en koffie aficionado. Hij is véél creatiever dan administratief, kan moeilijk zwijgen en draait nooit rond de pot. Hijst zich vaak in spannende lycra of wollen pakjes om uren en dagen een tweewieler vooruit te stoempen. Naar het schijnt heel plezant.