Spouwmuur isolatie of uw buitenmuur isoleren? Zo bespaart u het meest

Energie besparen begint bij isoleren. Maar welke isolatie houdt de warmte in de winter het beste binnen: spouwmuur isolatie, uw binnenmuur isoleren, of uw woning isoleren langs de buitenkant? We zetten alle mogelijkheden – met voor- en nadelen – voor u op een rij.

26% minder warmteverlies met muurisolatie

26% minder warmteverlies met muurisolatie

Isolatie houdt de temperatuur in huis stabiel. In de winter bespaart u daarmee energie, omdat u minder moet bijverwarmen. De meeste warmte ontsnapt dan via het dak (26%) en de muren (26%) van uw woning. Ramen en deuren zijn goed voor 20% van het warmteverlies, 15% ontsnapt via de vloer en 13% via het ventilatiesysteem. Door uw dak en muren te isoleren boekt u dus al heel veel winst. Dat laatste kan op drie manieren.

    1. Spouwmuur isolatie

    Spouwmuur isolatie is een makkelijke en snelle manier om uw buitenmuren te isoleren. De prijs van spouwmuur isolatie ligt ergens tussen 20 en 30 euro per vierkante meter. Een professional plaatst het relatief snel en zonder breekwerk.

    • Voordeel: makkelijk en snel te plaatsen, relatief goedkoop.
    • Nadeel: er moet een spouw aanwezig zijn en de de dikte van de isolatie is beperkte tot de breedte van de spouw. Bestaande koudebruggen –plekken waarlangs er toch nog warmte kan ontsnappen - worden met deze vorm van isolatie niet weggewerkt.

    2. De binnenmuur isoleren

    De binnenmuur isoleren is complexer dan uw spouwmuur opvullen, maar geeft u meer controle over de dikte van de isolatie.

    • Voordeel: betaalbare isolatie met een dikte – en isolatiewaarde - die u zelf kiest.
    • Nadeel: u verliest verschillende centimeters woonruimte. Koudebruggen aan de vloer en het plafond kan u met deze vorm van isolatie niet wegwerken.

    3. De buitenmuur isoleren

    Elke energiedeskundige zal het bevestigen: de buitenmuren van uw woning isoleren is veruit de meest efficiënte methode. Zo trekt u ze als het ware een jas aan die helemaal dichtkan. De dikte kiest u zelf, zonder daarmee woonruimte te verliezen.

    • Voordeel: de beste muurisolatie, zonder koudebruggen en met een dikte die u zelf kiest. Ook het uitzicht van uw buitenmuren kiest u zelf. Uw woning krijgt bovendien een visuele opfrisbeurt. Zo geniet u van meer comfort, een nieuwe look voor uw woning en lagere energiekosten.
    • Nadeel: buitenmuurisolatie is niet de goedkoopste maar wel de meest efficiënte isolatie.
    Isoleer zonder breekwerk met E-Board®

    Isoleer zonder breekwerk met E-Board®

    Makkelijk uw buitenmuren isoleren én uw gevel in één moeite een upgrade geven? Met ons gevelsysteem E-Board® isoleert en renoveert u uw gevel in één beweging, zonder breekwerk. Terwijl u renoveert, kan u dus gewoon in uw woning blijven. Het is een volledig pakket dat bestaat uit hoogwaardige isolatieplaten met een dikte naar keuze, steenstrips met een look die u zelf kiest, en materiaal om alles te bevestigen. De panelen plaatst u rechtstreeks tegen uw bestaande gevel, zonder breekwerk of extra fundering. Ideaal voor doe-het-zelvers, of om te laten plaatsen door een professional.

    E-Board® voor doe-het-zelvers  E-Board® laten plaatsen

    Buitenmuur, binnenmuur of spouwmuur isoleren: welke premies?

    Uw spouwmuur of binnenmuur isoleren, of buitenmuurisolatie plaatsen met E-Board® komt uw energiefactuur en het milieu ten goede. De overheid stimuleert energiebesparende ingrepen zoals deze daarom met allerhande premies. Hoeveel die precies bedraagt, verschilt per gewest en hangt soms ook af van uw inkomen.

    Premies voor isolatie

    Hoe beïnvloedt buitenmuurisolatie uw EPC?

    Sinds 2008 moet elke woning die u verkoopt of verhuurt een EPC hebben. Dat energieprestatiecertificaat geeft weer hoe energiezuinig uw woning is. Door de buitenkant van uw woning te isoleren met E-Board®, verbetert uw EPC aanzienlijk. U kiest zelf welke isolatiewaarde u wilt bereiken, tot en met passiefbouw. Met een isolatiedikte van 40 mm op uw bestaande gevel, realiseert u al een zeer grote energiewinst.

    Meer over isolatie en regelgeving

    Contacteer een expert

    Vandersanden

    Riemsterweg 300
    BE-3740 Bilzen (Spouwen)

    +32 (0)89 51 01 40
    info@vandersanden.com

    Toon alle vestigingen

    Zoek showrooms in de buurt van