Project 'Four Views' wint Build It Award 2014 (UK) voor 'Best Masonry Home'
20/11/2014

Nieuwsoverzicht
De Build It Awards 2014 brengt hulde aan alle aspecten van doe-het-zelfbouw en renovatie. Genomineerden zijn voltooide projecten, producten, diensten en leveranciers. Een jury van experts uit de sector en lezers van het Engelse magazine Build It riepen het project 'Four Views' uit tot winnaar voor de categorie 'Best Masonry Home' of m.a.w de “mooiste woning in metselwerk”.
Architect: AR Design Studio
 
Het project 'Four Views' is gebouwd op een uitstekende locatie met uitzicht op de stad Winchester en haar prachtige landelijke omgeving. In deze opvallende woning is de klassieke indeling van leef- en slaapruimten omgekeerd. Dit staat in schril contrast met de traditionele huizen in de buurt. De woning heeft een plat overstekend dak, een zwarte baksteen (Morvan), een bekleding in cederhout en grijze aluminium ramen.
 
In 2011 werd de architect benaderd door een koppel dat een nieuwe woning wilde bouwen. Niet lang voordien hadden ze hun dochter verloren en ze waren op zoek naar een nieuwe houvast. Een project dat hun een positieve focus zou geven en een nieuwe start zou betekenen voor henzelf en hun gezin.
 
3 N'en
Het concept achter deze woning is gebaseerd op 3 N'en: natuur, natuurlijk licht en natuurlijke lucht. De vorm is bepaald door 4 met elkaar verbonden ruimten. De negatieve zone in het midden is omgevormd tot een 'zen' tuin waarin centraal een olijfboom is geplant. Met deze eenvoudige basis-indeling werkte de architect het principe van de 3 N'en verder uit.
 
“Four Views” - natuur
Al van oudsher gelooft de mens dat in contact staan met Moeder Natuur goed is voor geest, ziel en lichaam. Deze woning lijkt één te zijn met de natuur dankzij 3 adembenemende vergezichten op het “South Downs National Park”. Deze panorama's moedigen het koppel aan om naar de toekomst te kijken, terwijl de binnentuin ruimte biedt voor rust en bezinning. Zo kreeg de woning later de naam 'Four Views'.
 
Natuurlijke lichtinval en lucht
Dankzij de vele glaspartijen in de muren, het dak en de open centrale tuin baadt de hele bovenverdieping in natuurlijk licht. Dit benadrukt het gevoel van ruimte. Grote schuiframen op de 1ste verdieping en bij de binnentuin zorgen voor een natuurlijke ventilatie door de aanvoer van frisse lucht.
 
Natuurlijke materialen
De architect koos bewust voor eenvoudig, natuurlijke materialen en afwerkingen die een gevoel van rust opwekken. De baksteen, Morvan genaamd, is effen antraciet van kleur en sluit perfect aan bij het concept van het project. Gevelstenen zijn natuurlijke en duurzame producten in alle fasen van hun levenscyclus. Ze zijn gemaakt a.d.h.v. natuurlijke elementen zoals klei, zand, water, lucht en vuur. Het cederhout voegt zowel binnen als buiten een cocooning-effect toe aan het geheel. De subtiele geur van het hout draagt bij tot de rustige sfeer.
 
Projectinformatie:
Architect: AR Design Studio
Plaats: Winchester, Hampshire, UK
Verdeler bakstenen: Hoskins Brick
Baksteen: Morvan
Foto's: met dank aan AR Design Studio