Variaties en mogelijkheden van gevelstenen

Of u nu gaat bouwen of renovatieplannen heeft, bij Vandersanden vindt u vast een geschikte gevelsteen voor uw project. Welke stijl en look u ook beoogt. U kiest uit meer dan 100 kleuren in diverse structuren. Verder kunt u naar wens spelen met metselverbanden, formaten en effecten.

Welke factoren bepalen de uitstraling van uw gevel?

  1. De kleur van de gevelsteen.
  2. De zichtbare oppervlaktestructuur van de gevelsteen.
  3. Het formaat of de formaten van de gevelstenen.
  4. Het metselverband.
  5. De kleur van de voeg (als die aanwezig is).
  6. Het type voeg (als die aanwezig is).
  7. Eventuele combinaties met andere materialen.

Kleur van de gevelsteen

De kleur van de gekozen gevelsteen is doorslaggevend voor de uitstraling van uw gevel. Bij verlijmd metselwerk wordt die kleur zelfs bijna de pure kleur van de gevel. Wilt u al direct op zoek naar de ideale kleur gevelsteen voor uw project?

Ons assortiment

De oppervlaktetextuur

Welke soorten gevelstenen zijn er zoal? De techniek waarmee de gevelsteen gemaakt wordt, bepaalt grotendeels de structuur van de steen. Die structuur geeft uw project een geheel eigen karakter. Kiest u voor de nerven van handvorm, de fijne lijntjes van Wasserstrich of de strakke vorm van strengpers gevelstenen? Ontwerp zelf uw textuur met de textuurgenerator of vraag advies aan onze experts. Ze helpen u graag voort.

Start de textuurgenerator      Ontdek onze showrooms

Kleur van de gevelsteen
Het formaat

Het formaat

Het formaat is heel bepalend voor de perceptie van een baksteengevel. Hoe groter het formaat van de baksteen, hoe groter het aandeel baksteen in verhouding tot de voeg. De kleuren uit ons assortiment gevelstenen zijn in een brede selectie aan formaten leverbaar

Smalle gevelstenen:

  • LF40-S: +/-240 x 75 x 40 mm
  • XL45: +/- 290 x 65 x 45 mm
  • BDS: +/- 240 x 80 x 52 mm
  • WF-S: +/- 214 x 72 x 50 mm

 

 

Meer over smalle gevelstenen

Andere gevelstenen

  • M50: +/- 190 x 90 x 50 mm
  • WF: +/- 210 x 100 x 50 mm 
  • DF: +/- 215 x 100 x 65mm
  • HF: +/- 228 x 90 x 40 mm
  • BDF: +/- 240 x 115 x 52 mm
  • NF: +/- 240 x 115 x 70 mm
  • RF: +/- 250 x 120 x 65 mm
  • XL50: +/- 290 x 90 x 50 mm

Bekijk al onze gevelstenen

Het metselverband

Ook de manier waarop een gevelsteen wordt gemetseld, het metselverband, beïnvloedt sterk het uitzicht van uw gevel. Een doordacht gekozen metselverband geeft uw project extra cachet en karakter. Een halfsteens verband, stapelverband, blokverband of wildverband … U kiest uit diverse patronen. Bekijk een overzicht van de mogelijke metselverbanden en beoordeel hun effect. Of combineer verbanden voor een extra creatieve twist aan uw gevel.  

De voegkleur

Kiest u voor klassiek metselwerk, en niet voor een verlijmd effect? Dan speelt de voeg een belangrijke rol in het eindresultaat. Naargelang het gebruikte steenformaat kan 10 à 20% van een gevel uit voegen bestaan. Sta dus zeker even stil bij de kleur van de voeg. Bekijk hier het effect van diverse voegkleuren.  

Het type voeg

Ook de vorm van de voeg beïnvloedt het beeld van een gevel. Naast de hoogte van de voeg is ook de diepte belangrijk. Hoe dieper de voeg, hoe meer die naar de achtergrond verdwijnt. Resultaat: een schaduwspel tussen voeg en gevelsteen, waardoor vooral de kleur van de steen tot uiting komt.

    Het metselverband

    Voegloos metselwerk

    Gaat u voor een strakke bakstenen gevel, dan kan de voeg een storende factor zijn. Meer en meer bouwheren kiezen dan ook voor een voegloze gevel. Er zijn 2 manieren om voegloos metselwerk te realiseren:  

    1. Metselen met dunmortel 
    2. Verlijmen van de gevelstenen

    De nabewerking verandert het uitzicht

    Elke gevelsteen komt tot stand op zijn unieke manier. Na het samenbrengen van de grondstoffen worden de bollen klei gevormd in de gewenste formaten en daarna gebakken. Tot slot, bij wijze van finishing touch, kunnen we een nabewerking doen. Daarmee bekomt u precies die look die u voor ogen heeft.

    Ontdek de mogelijkheden

    De nabewerking verandert het uitzicht

    Combinaties met andere materialen

    U kunt baksteen perfect combineren met andere materialen. Met hout, pleisterwerk, beton, glas, natuursteen, metaal, en vele andere. Door vormen, texturen en kleuren te combineren geeft u uw project een unieke look.

     

    Combinaties met andere materialen
    Hoeken en afrondingen 

    Hoeken en afrondingen 

    Profielstenen zijn elegantere oplossingen dan zaagwerk voor hoeken of afrondingen in uw bakstenen gevels. Met hun speciale vorm bieden ze volop creatieve mogelijkheden.

    Reliëf 

    Wilt u uw gevel extra pit geven? Met terugliggende of uitstekende gevelstenen creëert u reliëf in een vlakke muur. Het schaduweffect geeft meer diepgang aan de gevel. 

    Plafonds en overkragingen

    Baksteen die doorloopt in een plafond? Of in een overkapping die flirt met de zwaartekracht? Door te werken met ons gevelsysteem E-Board realiseert u constructies die met normaal metselwerk moeilijk of onmogelijk zijn. Voor E-Board panelen gebruiken we steenstrips van bakstenen. Het resultaat is niet te onderscheiden van traditioneel metselwerk.   

    Ontdek de geschikte gevelsteen voor uw project.

    De kleurenselector

    25 jaar garantie tegen uitbloeiing

    25 jaar garantie tegen uitbloeiing

    Gaat u bouwen of verbouwen met bakstenen? Vandersanden biedt 25 jaar garantie tegen uitbloeiing, op heel het assortiment gevelstenen en -strips. Dat doen we als enige op de markt. Zo garanderen we langdurig mooie gevels, zonder die storende witte vlekken en sluiers.

    Onze garantie tegen uitbloeiiing

    Contacteer een expert

    Vandersanden

    Riemsterweg 300
    BE-3740 Bilzen (Spouwen)

    +32 (0)89 51 01 40
    info@vandersanden.com

    Toon alle vestigingen

    Zoek showrooms in de buurt van